Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Am plâns aproape la fiecare cursă". Legendara Georgeta Andrunache, cuvinte emoționante despre canotorii români medaliați la JO 2024

Canotajul românesc impresionează din nou și la Jocurile Olimpice 2024, unde a obținut deja două medalii de aur și trei de argint și se află, până acum, pe locul al treilea, dacă vorbim doar despre clasamentul națiunilor la canotaj.

Performanțele echipajelor românești au emoționat-o pe Georgeta Andrunache, una dintre cele mai titrate canotoare din istoria acestui sport, cu cinci medalii de aur. Doar doi oameni au mai reușit așa ceva, Elisabeta Lipă și britanicul Steve Redgrave.

Georgeta Andrunache: "Doamne, ce emoții, ce bucurie!"

În direct la Euronews România, Georgeta Andrunache a vorbit despre această nouă generație a canotajului românesc.

Georgeta Andrunache: "Doamne, ce emoții, ce bucurie! N-aș putea spune chiar surprize, dar a fost extraordinar. Am plâns aproape la fiecare cursă, am strigat, am țipat. Am vizionat o parte dintre curse la birou, împreună cu colegele mele, Viorica Susanu, Adelina Bogoș, Mihaela Aicoboaie, toți cei de la Dinamo au fost acolo, cred că am fost auziți din stradă.

Senzațional ce au făcut! Cu siguranță că au fost milioane de suporteri în bărci alături de ei. Știți cât de mult efort, cât de multă muncă este pentru a ajunge la Jocuri, dar pentru a cuceri medalii, este greu. Așa este (n.r.: canotorii stau 11 luni pe an în cantonamente).

Da, foarte greu de acasă, foarte greu să fii suporter, acolo, pe malul lacului, lângă ei sau în fața televizorului, este greu, foarte greu. Dar suntem atât de încântați, atât de fericiți pentru ce au realizat sportivii noștri încât cuvintele sunt puține pentru a-i felicita.

Și nu doar sportivii noștri, în spatele sportivilor stă o echipă la fel de dedicată, care face aceleași sacrificii, sunt oameni care își lasă acasă familiile, copiii și nu este ușor. Dar când iubești sportul, nu ai cum decât să faci ceea ce au făcut și ei."

Costul unei medalii - 11 luni din 12 în cantonament

O medalie olimpică este dublată de un efort colosal din partea unui canotor. Doar să ajungi la Jocurile Olimpice înseamnă ani de muncă, iar canotorii o știu cel mai bine. Ei stau în cantonamente aproape 11 luni pe an.

Însă răsplata urcării pe podiumul de premiere este la același nivel. Georgeta Andrunache știe cel mai bine cum este această senzație.

Georgeta Andrunache: "E o descătușare, e greu să descrii în cuvinte, nu am reușit niciodată foarte bine să spun ceea ce am simțit. E mândrie, e eliberare, e fericire, trec prin minte toate momentele grele.

Eram pe podium și întotdeauna vedeam Postăvaru; noi ne antrenam, în perioada de iarnă, la munte, la altitudine și atât de greu mi-era în fiecare dimineață să urc din hotel și până sus, pe Postăvaru, unde ne așteptau medicul și antrenorul pentru a ne lua și probele biologice, pentru că urcam maximal. Eu acolo mă vedeam când eram pe podium; o clipă eram și pe Postăvaru. Dar era o perioadă din antrenamentul nostru de bază și una foarte grea."

Pe lângă cele cinci medalii de la canotaj, de până acum, România mai are două la înot, ambele obținute de David Popovici. Iar Jocurile Olimpice 2024 nu au ajuns nici măcar la jumătate.

Astfel, Georgeta Andrunache crede că putem vorbi despre o nouă generație de aur a olimpismului românesc.

Georgeta Andrunache: "Cu siguranță, da (n.r.: vorbim despre o nouă generație de aur) și acest lucru se vede de câțiva ani încoace la canotaj. Eu cred că e cea mai numeroasă delegație, o echipă frumoasă, tânără. Ei vor continua, sunt extraordinar de motivați, mai ales acum.

Cu siguranță vom asista, la următoarele Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice, la reușite ale sportivilor noștri. Dar sunt uniți, au un management foarte bun, au o strategie foarte bună. Federația de Canotaj a făcut ceea ce trebuie și cu siguranță vom avea rezultate în continuare la fel de bune sau chiar mai bune. Nu știu în clasamentul pe medalii, dar cu siguranță se vor mai lua medalii.

La canotaj suntem pe 3, la general, România va avea sigur o poziție mult mai bună decât la ediția anterioară. Urmează să intre în competiție Cătălin Chirilă, avem luptele, mai avem tenis de masă, atletismul e în desfășurare, însă sunt șanse de medalii."

Medaliile României la canotaj, la JO 2024

  • Aur: Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş și Ştefania Victoria Petreanu (8+1 rame cu cârmaci)
  • Aur: Florin Enache, Andrei Cornea (dublu vâsle)
  • Argint: Simona Radiș, Ancuța Bodnar (dublu vâsle)
  • Argint: Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel (dublu rame feminin)
  • Argint: Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel (dublu vâsle feminin, categoria ușoară)

Cine este Georgeta Andrunache

Georgeta Adrunache (48 de ani) a cucerit cinci titluri mondiale: trei cu echipajul Romaniei de 8+1 (în 1997, 1998 și 1999), iar două împreună cu Viorica Susanu, în proba de dublu rame fără cârmaci (2001 și 2002).

A fost la patru ediții ale Jocurilor Olimpice (2000, 2004, 2008 și 2012), unde a luat cinci medalii de aur: de două ori la 8+1 (Sydney 2000 și Atena 2004) și de trei ori la dublu rame (Sydney 2000, Atena 2004 și Beijing 2008). A mai cucerit o medalie olimpică de bronz la Beijing, cu echipajul de opt rame cu cârmaci. S-a retras în 2012, după Jocurile Olimpice de la Londra.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE