Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Valentine's Day - Cum a apărut Ziua Îndrăgostiților și cum se sărbătorește astăzi

Valentine's Day sau Ziua Îndrăgostiților este, pentru mulți oameni, cea mai romantică zi din an, un prilej pentru cuplurile din întreaga lume să sărbătorească iubirea și să ofere partenerului/partnerei cadouri. Dar, cum a luat naștere această sărbătoare?

Cine a fost Sfântul Valentin?

Nu se cunosc foarte multe lucruri despre cel care a dat numele acestei zile. Deși este recunoscut oficial de către Biserica Catolică și se știe că a fost o persoană reală care a trăit în secolul al III-lea d.Hr., tot ce se știe cu siguranță despre Sfântul Valentin este numele său și faptul că a fost martirizat și înmormântat pe 14 februarie la periferia Romei.

Unii spun că moartea sa a fost cauzată de împăratul Claudius al II-lea, care l-ar fi decapitat pe Sfântul Valentin pentru că a oficiat ceremonii de căsătorie pentru cuplurile creștine.

Alții cred că a fost episcop de Terni și că a fost întemnițat, torturat și martirizat la ordinul lui Claudius al II-lea în anul 273 d.Hr. pentru că a căsătorit cupluri pentru ca soții să nu fie nevoiți să plece la război.

O altă poveste spune că Valentin a refuzat să se roage zeilor păgâni și a fost întemnițat. A fost condamnat la moarte, dar prin rugăciunile sale a vindecat-o pe fiica temnicerului care suferea de orbire.

În timp ce era dus la execuție, i-a înmânat un bilet semnat „Al tău Valentin".

Oricum ar fi, adevărata identitate a sfântului a fost învăluită în mister încă dinaintea canonizării sale.

Papa Gelasius I a fost unul dintre primii care a pus la îndoială legitimitatea martiriului Sfântului Valentin, referindu-se la acest om și la faptele sale ca fiind „cunoscute doar de Dumnezeu".

De asemenea, s-a sugerat că Valentin nu a fost doar un singur om, ci mai mulți bărbați cu același nume, confundați într-unul singur.

Cum a ajuns 14 februarie o zi a celebrării iubirii

Chaucer, un poet englez din secolul al XIV-lea, face una dintre primele referiri la o zi a Sfântului Valentin așa cum o recunoaștem acum. În lucrarea sa „Parliament of Foules", Chaucer scrie:

"Pentru că aceasta a fost trimisă în ziua Sfântului Valentin / Atunci când fiecare nebun vine să-și aleagă perechea."

Se referea la 14 februarie - o zi în care se credea că păsările își caută perechea.

Cea mai veche descriere a acestei date ca o sărbătoare anuală a iubirii apare în Carta Curții Iubirii - un document care ar fi fost emis de Carol al VI-lea al Franței și care descrie festivități fastuoase, inclusiv ospețe, recitaluri de poezie și turniruri.

În mijlocul acestor festivități, doamnele prezente auzeau și hotărau asupra disputelor dintre îndrăgostiți.

În anul 1797, un editor britanic a publicat „The Young Man's Valentine Writer" - o carte care conținea zeci de versuri sentimentale sugerate pentru un tânăr îndrăgostit incapabil să își transpună sentimentele în cuvinte scrise.

În 1835, în ciuda tarifelor poștale costisitoare, în Marea Britanie au fost trimise 60.000 de felicitări de Sfântul Valentin, care au devenit în curând 400.000 în 1840, odată cu introducerea timbrului poștal.

Cum se sărbătorește astăzi Ziua Îndrăgostiților

Astăzi, Sfântul Valentin este o zi în care cuplurile sărbătoresc iubirea oferind cadouri și ieșind la întâlniri. În centrele comerciale sunt organizate târguri și standuri pentru cadouri, iar florăriile se bucură de vânzări mai mari decât într-o zi obișnuită.

Franța. Se afirmă adesea că prima felicitare de Ziua Îndrăgostiților a apărut în Franța, atunci când Charles, duce de Orleans, a trimis scrisori de dragoste vieții sale în timp ce era închis în Turnul Londrei, în 1415.

Astăzi, oferirea de felicitări nu mai este la fel de populară ca odinioară. În schimb, francezii au adoptat dragostea pentru bucătăria proprie; restaurantele sunt renumite pentru că fac un târg înfloritor pe 14 februarie, o zi considerată, de asemenea, cel mai bun moment pentru o cerere în căsătorie.

Regatul Unit. În Marea Britanie, felicitările de Valentine's sunt adesea trimise în mod anonim, o tradiție care datează din epoca victoriană. Astfel, destinatarii află că au admiratori secreți, în timp ce expeditorii se satisfac știind că cei pe care îi admiră știu că sunt admirați. Diferite părți ale țării au propriile lor moduri de a sărbători: în Norfolk, în vest, un misterios Jack Valentine bate la ușile oamenilor și dispare, lăsând dulciuri pentru copii. În Țara Galilor, în est, Ziua Îndrăgostiților vine la doar câteva săptămâni după Sfântul Dwynwen (25 ianuarie), după numele sfântului patron galez al îndrăgostiților.

Italia. Inițial, italienii sărbătoreau Ziua Îndrăgostiților ca pe un festival de primăvară. Tinerii și îndrăgostiții se adunau afară, în grădini și în foișoare de copaci, pentru a se bucura de lecturi de poezie și muzică înainte de a se plimba cu iubita lor.

Astăzi, de Ziua Îndrăgostiților, italienii preferă să ia cine romantice și să facă schimb de cadouri. De asemenea, există tradiția de a dărui ciocolată celor dragi, iar italienii cred că în acest caz contează mărimea - cu cât ciocolata este mai mare, cu atât mai puternică va fi dragostea pe care o veți avea.

Valentine's Day se sărbătorește și în România, deși în cultura tradițională este și o zi a îndrăgostiților a românilor, Dragobetele, sărbărită pe 24 februarie.

Sursa: euronews.com

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE