Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alertă la Chișinău, după ce presa americană a scris că Rusia vrea să răstoarne guvernarea pro-occidentală

Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova vor iniția investigații în legătura cu informația privind pretinsul suport ilegal al unor partide politice de către Federația Rusă, în scopul răsturnării guvernării pro-occidentale de la Chișinău.

Serviciul de securitate al Rusiei lucrează pentru a submina guvernul pro-occidental al Republicii Moldova, a scris, recent, publicația americană Washington Post.

„Mai exact, este vorba de pretinse canalizări ale unor sume semnificative de bani, oferite de către FSB-ul rusesc, în scopul susținerii unor politicieni moldoveni și crearea unui parteneriat, pentru răsturnarea regimului pro-occidental și reorientarea Republicii Moldova spre Federația Rusă. În publicație se enumeră diverse instrumente, printre ele fiind transferarea unor posturi de televiziune pro-ruse, în scopul promovării agendei Moscovei, trimiterea unor echipe de strategi politici ai FSB-ului pentru consilierea unor partide politice”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale de la Chișinău, potrivit deschide.md.

Când mii de protestatari s-au adunat luna trecută în fața palatului prezidențial din Moldova, cerând demisia liderului pro-occidental al țării, omul din spatele demonstrației - un lider al unui partid de opoziție aflat în exil în Israel - a primit curând aplauze din partea Moscovei, a scris Washington Post.

Un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe organizatorul protestului, Ilan Șor, ca fiind „un partener demn pe termen lung” și chiar a oferit regiunii moldovenești conduse de partidul lui Șor un contract ieftin de gaze rusești, potrivit serviciului de presă al lui Șor.

„Șor este vârful de lance al eforturilor Kremlinului de a submina această fostă republică sovietică, arată documente ale serviciilor de informații și interviuri cu oficiali moldoveni, ucraineni și occidentali”, a mai scris Washington Post.

Cea mai gravă criză energetică din istoria țării

Recent, Maia Sandu declara că Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa. Sectorul energetic al Republicii Moldova este afectat puternic de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, aceasta din urmă fiind nevoită să sisteze exporturile de energie, după bombardamentele ruseşti care au distrus, la începutul lunii octombrie, o bună parte a infrastructurii energetice.

Pe de altă parte, Gazprom a redus unilateral livrările de gaze către R. Moldova cu 30%, iar aşa-zisa administraţie de la Tiraspol a anunţat că centrala de la Cuciurgan nu va mai putea asigura 70% din necesarul de energie electrică pe malul drept al Nistrului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE