Pe 8 noiembrie, în Statele Unite au loc alegerile „de mijloc de mandat” („midterm elections”), prin care vor fi reînnoite toate locurile din Camera Reprezentanților și o treime din locurile din Senat. Dincolo de mizele interne, alegerile „de mijloc de mandat” din SUA ar putea avea un impact și asupra desfășurării războiului din Ucraina.
Mai puține ajutoare pentru Ucraina
În prezent, democrații controlează Camera Reprezentanților și președinția SUA. Dar lucrurile s-ar putea schimba după alegerile din 8 noiembrie. Majoritatea observatorilor de peste Ocean cred că Republicanii ar putea câștiga controlul Camerei după aceste alegeri și, prin urmare, un control al Congresului. Mai mult, republicanii par mai puțin dispuși să continue politicile democraților în ceea ce privește sprijinul financiar și militar acordat Ucrainei în ultimele luni.
Deși nu există un consens larg în rândul Partidului Republican cu privire la sprijinul pe care Statele Unite ar trebui să îl ofere Ucrainei, mai mulți republicani nu mai par a fi dispuși să ofere ajutor economic și militar necondiționat Kievului, așa cum notează și „The Washington Post”.
„Sub republicani, niciun penny nu va mai merge în Ucraina”, a declarat Marjorie Taylor Greene, politician de extremă-dreapta din Partidul Republican, cunoscută inițial pentru promovarea unor teorii conspiraționiste ale QAnon. Greene nu este singura care a exprimat public astfel de opinii cu privire la ajutorul oferit Ucrainei.
„În cazul unei recesiuni nu vom mai scrie un cec în alb Ucrainei”, a declarat recent și liderul minorității din Cameră, republicanul Kevin McCarthy.
„Cred că suntem în punctul în care am dat destui bani în Ucraina...europenii ar trebui să-și intensifice sprijinul”, a spus J.D. Vance, candidatul republican pentru Senatul SUA din statul Ohio.
Ironia face ca administrația Biden să îi preseze în privat pe ucraineni să se angajeze în dialog cu Kremlinul. Tentativa Statelor Unite vine pe fondul temerii că unitatea Occidentului în ceea ce privește condamnarea invaziei ruse în Ucraina ar putea suferi fisuri. Vestea a declanșat o reacție aprinsă din partea unor membri ai Partidului Democrat.
Există, de asemenea, teamă că europenii ar putea să-și reducă la rândul lor ajutorul pentru Ucraina. Inflația și problema alimentării cu gaze reprezintă marile priorități ale guvernelor pe bătrânul continent. Totuși, întreruperea ajutorului pentru Ucraina ar putea duce în final la o victorie a Rusiei. Așa cum a declarat Tobias Ellwood, președintele Comitetului restrâns de apărare din Parlamentul Marii Britanii, pentru „The Washington Post”: „Dacă America se retrage, Putin ar putea obține o victorie”.