Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri în Italia 2022. Locuitorii din Peninsulă își aleg noul guvern

Sunt alegeri parlamentare duminică în Italia. Locuitorii din Peninsulă își aleg cel de-al 70-lea guvern în cei 76 de ani de la înfiinţarea Republicii Italiene.

Atât analiștii politici, cât și sondajele dau ca sigură victoria unei alianțe de dreapta, condusă de Giorgia Meloni, de la Fratelli d Italia, avându-i ca aliați pe Matteo Salvini, Liga Nord și Silvio Berlusconi de la Forza Italia.

Italienii au început să voteze duminică dimineaţă pentru a-şi alege noul parlament. Chiar înainte de deschiderea urnelor, la ora 07:00 (05:00 GMT), oamenii stăteau la coadă sub un cer înnorat, relatează AFP.

Aproximativ 51 de milioane de italieni sunt chemaţi la urne pentru a-şi exercita dreptul la vot până la ora 23:00 (21:00 GMT), ora de închidere a secţiilor de votare şi când vor fi cunoscute exit-poll-urile.

Candidații

Giorgia Meloni

De câteva săptămâni, Giorgia Meloni se află în topul preferințelor alegătorilor. Meloni, în vârstă de 45 de ani, ar putea deveni primul premier de extremă-dreapta al Italiei și prima femeie care deține acestă funcție.

În timpul campaniei electorale, Meloni a încercat să schimbe imaginea partidului său de extremă dreapta „Frații Italiei” și să se distanțeze de originile fasciste ale formațiunii. Și pare că a reușit, partidul ei s-a bucurat de o creștere fulgerătoare a popularității și a ajuns în sondaje la o intenție de vot în jur de 25%. Asta în ciuda criticilor, care spun că formațiunea nu s-ar fi debarasat de legăturile cu fascismul. În mesajele sale, Georgia Meloni susține că Uniunea Europeană este prea birocratică, cu o multitudine de reguli care încalcă suveranitatea Italiei.

Matteo Salvini și Silvio Berlusconi

Partidul Georgiei Meloni intenționează să guverneze într-o coaliție de dreapta alături de Liga Nordului a fostului viceprim-ministru Matteo Salvini și de Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi.

Matteo Salvini și-a exprimat de mai multe ori în trecut admiraţia pentru preşedintele Vladimir Putin. A purtat chiar și un tricou cu chipul liderului de la Kremlin, dar acum condamnă invazia rușilor din Ucraina.

Și Berlusconi e prieten vechi cu Putin. După o carieră politică marcată de o condamnare pentru evaziune fiscală și acuzatii că a întreținut relații sexuale cu o minoră, el pare acum cel mai moderat dintre cei trei aliați. Chiar dacă electoratul formațiunii sale s-a redus considerabil în ultimii ani, sprijinul lui Berlusconi pentru Meloni și Salvini pare a fi esențial pentru a fi asigurată majoritatea parlamentară.

Enrico Letta

De celalată parte, Partidul Democrat, condus de Enrico Letta, este principalul contestatar al Georgiei Meloni. Letta a fost profesor și premier al Italiei, iar partidul său ar strânge, potrivit sondajelor, circa 20 la sută din voturi.

Giuseppe Conte

Mișcarea „Cinci Stele”, formațiunea condusă de Giuseppe Conte, fost prim-ministru al Italiei, rămâne la o intenție de vot de 14%.

Lorenzo Pregliasco, analist politic: „Ultimele sondaje publicate au arătat un avans clar pentru centru-dreapta, coaliția de dreapta, care include Frații Italiei, partidul de dreapta al doamnei Meloni, cel mai mare partid din țară. Apoi, al doilea bloc a fost coaliția de centru stânga la o distanță de 15 - 18 puncte în sondaje. Și apoi urmează Mișcarea Cinci Stele, cu aproximativ 13% din intențiile de vot. Date fiind aceste cifre, este foarte probabil ca în cele din urmă coaliția de dreapta să poată forma guvernul și să obțină o majoritate solidă atât în Cameră, cât și în Senat”.

Alegerile generale, declanșate de căderea guvernului Mario Draghi spre sfârșitul lunii iulie, vor avea loc duminică, pe 25 septembrie.

Cât de important este votul din diaspora

La fel cum s-a întâmplat și în România, votul din diaspora poate avea și în Italia o importanță esențială. Italia are o populație de aproape 60 de milioane de locuitori, iar în afara Italiei locuiesc aproximativ 5,9 milioane de italieni. Concret, votul italienilor din afara granițelor ar avea o pondere de aproape 10%.

De regulă, la alegerile italiene, peste 50% dintre italienii din afara țării se prezintă la vot. Spre deosebire de România, unde dintre cei aproape 4 milioane de cetățeni din diaspora, abia 39.000 s-au înscris la vor în 2020, adică undeva pe la 1%.

Cei mai mulți cetățeni italieni din diaspora trăiesc în Argentina, Germania, Elveția, Germania și Statele Unite. În România se află aproximativ 20.000 de cetățeni italieni. Printre ei, și români dublă cetățenie. Statul italian a stabilit un sistem de vot foarte simplu și eficient.

Dacă sistemul de votare prin corespondență pentru diaspora în România se află oarecum la început, iar procedura este destul de complicată, cu buletine care trebuie scoase la imprimantă, multe autocolante și un certificat de vot pe care trebuie să-ți treci numele și CNP-ul, în alte țări procedura este mult mai simpla.

În Italia , unde duminică sunt alegeri, cei aproape 6 milioane de cetățeni din afara granițelor au la dispoziție un sistem foarte simplificat. Buletine de culori diferite pt cele două camere, embleme clare, buletin anonim de vot, totul într-un plic sigilat și gata.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE