Atentie, țeapă!
Cu acest avertisment încep zeci de postări de pe un grup de Facebook. Le publică oamenii care sunt păcăiți și cad în plasa infractorilor, încercând să-și cumpere bilete la festivaluri de la persoane neautorizate. Mai exact, vânzătorii falși le câștigă credibilitatea cumpărătorilor de pe internet, trimițându-le chiar și poze cu un act de identitate, iar după ce este încheiată tranzacția, biletul se adeverește a fi fals. Poliția recomandă ca toți cei care au fost păcăliți să depună plângere.
Pe un grup de Facebook intitulat Bilete și abonamente, care are mai bine de 18 mii de membri, se găsesc zeci de postări în care oamenii atenționează profilele celor care le-au tras sfoară. Sunt zeci de cazuri în care, după încheierea tranzacției infractorii nu mai răspund la mesaje sau blochează cumparatorul. Una dintre persoanele păcălite este Irina.
„Am vrut să-mi cumpăr un bilet la Summer Well și nu mai erau disponibile pe site, așa că am intrat pe internet pe unul dintre multele grupuri în care sunt bilete de vânzare sau la schimb. Am văzut o persoană care vindea bilet, am întrebat cât costă, mi-a zis prețul și i-am scris mesaj în privat. Am avut discuții cu persoana respectivă și, pentru că eram putin sceptică, am decis să-i trimit jumătate din bani, iar după ce îmi iau brățara să-i dau partea a doua de bani. Dupa ce am trimis banii, a doua zi dimineața, persoana m-a blocat.
A avut destule metode prin care a încercat să mă convingă că e credibilă, adică o anumită poză cu un buletin. La un moment dat, pentru că era o problemă cu tranzacția, mi-a trimis o sumă mică de bani ca să confirm că o primesc, erau unele dintre chestii care făceau toată tranzacția credibilă. A doua zi dimineață, când ar fi trebuit să primesc biletul și mi s-a confirmat din aplicație că ei au primit banii, m-a blocat", a spus tânăra.
Un bilet vândut de nenumărate ori
Zeci de așa-ziși vânzători de bilete se găsesc și pe platformele de comerț online. Una dintre tehnicile la care recurg cei care vor să facă bani, păcălind cumpărătorii, este să vândă același bilet de mai multe ori.
“Am avut un pic de discuție, mi-a parut că este o persoană decentă, onestă. (...) în același timp cât am facut tranzacția mi-a trimis invitația. Și a urmat să mă duc să ridic brățara, iar acolo să văd deja că brățara a fost ridicată. Și nu am mai putut face rost, n-am mai putut da de persoana respectivă. M-a blocat pe OLX, numărul de telefon de asemenea a fost blocat. Am încercat să sun de pe mai multe numere, nu am reușit, după am vazut că persoana respectivă avea mai multe conturi și vindea deja 3 bilete la Summer Well. Era o șmecherie în lanț cumva. “, spune Diana, o altă tânără păcălită.
Autoritățile spun că orice fel de înșelăciune este o infracține, iar pentru a-i cerceta și pedepsi pe escroci, cei păcăliți trebuie să se adreseze poliției.
Cei înșelați să depună plângere
”Recomandăm să depună plângere la cea mai apropiată unitate de poliție, astfel încât autorii unei astfel de fapte să fie trași la răspundere. De asemenea, recomandăm cetățenilor să cumpere bunuri și servicii doar de la operatori economici autorizați”, a declarat Dan Octavian, comisar-șef de poliție, IGPR.
Unii organizatori de festivaluri au reușit să preîntâmpine fraudele cu biletele pentru evenimente, venind în ajutorul celor care sunt în căutarea unui bilet, dar și a celor care vor să-l vânda din diverse motive.
“Am decis ca cel mai corect este să le dam un spațiu sigur controlabil pentru ei și pentru cei care cumpără, astfel încat întreaga tranzacție să se desfășoare controlat. Toți cei care au un cont pe electriccastle.ro au acces și la un marketplace în care sunt disponibile biletele celor care nu le mai pot folosi. Biletele sunt afișate în timp real, deci în momentul în care s-a realizat deja o tranzacție cu un bilet afișat acesta dispare. Nu poate fi accesată oferta de două ori odata ce a fost incheiată. E o tranzacție sigură, tocmai pentru că e generata din platformă. Toată lumea este sigură că biletul cumpărat, pe de o parte nu se dublează și, pe de altă parte, atunci când suntem mai aproape de festival, biletul nu este transformat deja in brățară. “, afirmă Renate, PR Electric Castle.
Achiziționarea biletelor este o tranzacție ce trebuie însoțită de o dovadă, respectiv un bon fiscal. Așadar, recomandarea este să achiziționăm tichete doar din locuri și platforme online autorizate.