Aeronavele AWACS ale NATO aterizează azi în România. Ele vor executa misiuni de supraveghere și recunoaștere. NATO are 14 astfel de avioane-radar care sunt staționate în Germania.
Ministrul Apărării, despre trimiterea avioanelor AWACS în România: „NATO va monitoriza activitatea militară pe flancul estic”
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că avioanele AWACS vor transmite NATO informații despre „orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței” și că prin mobilizarea acestor aeronave „ România și Aliații sunt în siguranță!”
„Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) au ajuns la București, de unde vor transmite NATO informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței.
În contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO va monitoriza activitatea militară pe flancul estic, cu ajutorul aeronavelor AWACS. România și Aliații sunt în siguranță!”, a scris Angel Tîlvăr, pe Facebook.
Analistul militar, colonel în rezervă, Ion Petrescu, a vorbit la Euronews despre misiunea aeronavelor AWACS în România. Acesta a explicat că decizia mutării lor în țara nostră este una strategică, în contextul evenimentelor din Ucraina.
„Decizia de a muta aceste avioane în România este una strategică pentru că pe baza informațiilor publice putem să afirmăm că la Kiev și la Moscova se știe că în primăvară va urma marea confruntare. Pe de o parte va fi vorba despre o ofensivă rusească pentru care ministerul rus al Apărării va disloca încă 150.000 de militari mobilizați pe teritoriul Ucrainei în sudul și estul acesteia, ceea ce înseamnă că se va ridica la peste 400.000 de militari efectivul celor care au ca misiune să cucerească cât mai mult din teritorul acestei țări.
Pe de altă parte, armata ucraineană își ia măsuri de apărare, dovadă că pe teritoriul Poloniei și în Germania militarii ucraineni se antrenează în mânuirea armamentului occidental. Toate acestea indică că în luna martie va fi o mare confruntare de-a lungul liniei frontului de est, cel mai probabil cu o declanșare a acțiunilor rusești în zona Donbas, o temperare a lor în zona Zaporojie și o apărare de către trupele ruse a actualului aliniament din Herson”.
Rolul avioanelor AWACS
Analistul a vorbit despre rolul avioanelor AWACS în acest context. Concret, Ion Petrescu a spus că ele vor asigura României excluderea surprinderii strategice.
„Ele vor asigura României excluderea surprinderii strategice. Asta pentru că cele 3 avioane asigură și vor da date pentru întreaga Europă de Est. Deci practic la Mons, unde se află Comandantul Suprem al Forțelor Aliate (SACEUR) se va ști în fiecare secundă ce mișcări de trupe au loc în Ucraina, în Belarus sau în Kaliningrad și deci Alianța Nord Atlantică va fi ferită de suprize în plan terestru, aerian sau pe mare.
În ceea ce privește acest avion, el zboară la aproximativ 10.000 de metri cu o viteză de 800 de km/h și rezistă în aer 10 ore. Pe o rază de 400 de km detectează orice țintă care acționează la altitudini mici, iar pe o distanță de 520 de km asigură detectarea țintelor probabile care vin din partea statului ipotetic adversar. Deci se asigură garanția securității Flancului de Est al NATO dincolo de granița acestuia”.
Cum se schimbă rolul României pe Flancul Estic al NATO
În final, analistul a spus că România și Polonia sunt în prezent cele două țări cheie care asigură defensiva NATO pe Flancul Estic.
„România și Polonia sunt cele două țări cheie care asigură defensiva NATO în această parte a Europei. În România se acționează etapizat pentru a se îndeplini legea aprobată de Parlamentul României, ca într-un ecart de timp să se ajungă la 120.000 de militari, iar aceștia împreună cu militarii aliați să fie feriți de surpriza strategică prin existența acestor 3 avioane AWACS”, a spus Ion Petrescu.