Atena a închis vineri Acropola antică în cea mai călduroasă parte a zilei pentru a proteja turiștii, în timp ce sudul Europei a fost afectat de un val de căldură puternică, potrivit Reuters.
„Pentru protecţia lucrătorilor şi (...) a vizitatorilor, cel puţin la orele de vârf, între 12:00 şi 17:00 (9:00 GMT şi 14:00 GMT), (accesul la) situl arheologic trebuie suspendat”, a declarat Lina Mendoni la postul public de televiziune ERT.
Ministrul a explicat că, în timp ce la Atena sunt aşteptate vineri şi sâmbătă temperaturi de 40-41 de grade Celsius, în vârful Acropolei, „temperatura reală resimţită (...) de organism este considerabil mai ridicată”.
Acropola, care a înregistrat în ultimele luni o creştere semnificativă a numărului de vizitatori, este deschisă în mod normal de la ora locală 8:00 (5:00 GMT) până la ora locală 20:00 (17:00 GMT).
Temperaturi extreme în Spania, Franța, Germania și Polonia
Agenția Spațială Europeană (ESA), ai cărei sateliți monitorizează temperaturile terestre și maritime, a avertizat că Italia, Spania, Franța, Germania și Polonia se confruntă cu condiții extreme.
Temperaturile de săptămâna viitoare ar putea depăși recordul actual al Europei - 48,8 grade Celsius, înregistrat în Sicilia în august 2021.
Meteorologii italieni au numit următoarea fază a valului de căldură european "Charon" - o referire la feribotul care transporta sufletele morților în mitologia greacă. Aceasta îi succede lui "Cerberus" din această săptămână, numit după câinele cu trei capete al lumii subterane.
Săptămâna trecută, în lume s-a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie, oamenii de știință dând vina pe combinația dintre încălzirea globală pe termen lung cauzată de gazele cu efect de seră și impulsul pe termen scurt dat de El Niño, un fenomenl regulat de vreme caldă care își are originea în Pacific.