Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un român celebru s-a născut pe 29 februarie: Jean Negulesco, regizor apreciat la Hollywood, dar prea puțin în România

Un român celebru s-a născut pe 29 februarie. Este regizorul cunoscutului film „Cum să te căsătorești cu un milionar”. Criticii l-au plasat printre primii zece regizori ai Hollywood-ului în secolul trecut. Cu toate acestea, Jean Negulesco este foarte puțin cunoscut în ţara de origine. S-a născut la Craiova, în anul bisect 1900. Dar a ajuns să îndrume staruri ale cinematografiei: Marilyn Monroe sau Sophia Loren. Iată o parte din povestea sa.

12.000 de români își aniversează ziua de naștere în an bisect. Pe 29 februarie s-a născut și regizorul Jean Negulesco

2024 este an bisect. În România, la fiecare patru ani, aproximativ 12.000 de români își aniversează ziua de naștere pe 29 februarie. În lume, numărul celor născuți în această zi se ridică la patru milioane.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews România: „Pe 29 februarie s-a născut și Jean Negulesco, regizor român celebru la Hollywood în anii 40-50 ai secolului trecut, dar foarte puțin cunoscut în țara natală”.

Cum să te căsătorești cu un milionar este un film cunoscut în întreaga lume. Și, totuși, puțini știu că regizorul faimoasei pelicule este un român, născut în anul 1900, la Craiova: Jean Negulesco. În cetatea filmului, la Hollywood, românul era considerat unul dintre cei mai talentați regizori, la jumătatea secolului trecut. Ajuns în Statele Unite în anul 1929, el și-a început ucenicia la studiourile Paramount, apoi, la începutul anilor '40, el era deja regizor de succes la Warner Bros.

Manuela Cernat, critic de film, autoare a biografiilor lui Jean Negulesco: „În arhiva noastră de filme există doar două dintre titlurile lui, Johnny Belinda, film pentru care el a câștigat premiul Oscar, premiul de interpretare pentru Jane Wyman, care pe atunci era soția lui Ronald Reagan. Și How to marry a millionaire, cu Marilyn Monroe, film care l-a propulsat, de fapt, pe Jean Negulesco între primii 10 regizori ai Hollywoodului”.

Jean Negulesco, singurul român care are o stea pe celebrul bulevard Walk of Fame

Negulesco era un mare adept al filmelor realizate în exterior. În 1953, însă, regizorul român, care avea rău de mare, a realizat în totalitate în studiouri pelicula Titanic, produsă la 20th Century Fox. Din punct de vedere tehnic, filmul a beneficiat și de o noutate în domeniul cinematografiei: Cinemascopul. Adică un sistem care permitea o lățime mult mai mare a imaginii proiectate în cinematografe.

Manuela Cernat, critic de film, autoare a biografiilor lui Jean Negulesco: „Au trecut, cum să spun, prin fața camerei lui Jean Negulescu, cele mai mari vedete feminine și masculine ale epocii: Greta Garbo, Marlene Dietrich, Bette Davis, John Crawford, Marilyn Monroe, Sophia Loren. Cu Sophia Loren a avut o idilă foarte intensă, motiv pentru care în cartea ei de memorii Sophia Loren nici măcar nu-l pomenește, probabil ca să nu-și supere soțul, producătorul Carlo Ponti. Deci, viața lui Jean Negulesco a oscilat între melodramele de pe ecran și cele din propriul destin”.

Filmele lui Jean Negulesco au avut 31 de nominalizări la Oscar și au câştigat patru statuete. A fost multiplu candidat la Premiile Globul de Aur şi deţinător al acestui trofeu pentru cel mai bun film. Este singurul român care are o stea pe celebrul bulevard Walk of Fame.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE