Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cartea sau filmul? De ce nu, chiar ambele. Trei filme nominalizate la Premiile Oscar 2024 sunt adaptate după cărți

Anul acesta, la cele mai importante competiții de film, pelicule care au fost adaptate după cărți, uneori celebre, sunt printre cele mai apreciate. Ca urmare a succesului filmelor, multe dintre cărțile care le-au inspirat au fost reeditate. În ce măsură filmul ar putea fi un nou mesager pentru încurajarea lecturii? Rămâne de văzut. Cert este că există interes pentru literatură, ca urmare a dezbaterilor din jurul filmelor de Oscar.

Cărțile care vând filme. Și invers

Trei filme de la Premiile Oscar 2024, propuse pentru cea mai bună peliculă, sunt adaptate după cărți

În zilele noastre, la Globurile de Aur, Bafta sau Oscar, a devenit deja o obișnuință ca pelicule premiate să fie adaptări ale unor romane celebre, best seller. Așa că ne-am pus întrebarea firească: când a fost realizat pentru prima oară un film inspirat din literatură. Răspunsul este: la sfârșitul secolului al XIX-lea. Mai exact, în anul 1899, două filme au avut ca punct de plecare cărțile.

Alida Mocanu, jurnalistă Euronews România: Inspirație pentru cele două pelicule au fost ”Cenușăreasa”, povestea Fraților Grimm, și ”Regele Ioan”, piesa de teatru semnată de William Shakespeare.

Uneori, de la o carte genială la multe statuete Oscar nu este un drum chiar atât de lung. Ai nevoie de un scenarist foarte bun și de un regizor asemenea. Se naște, desigur, și întrebarea: ce preferați, filmul sau cartea? Sau, poate, ambele. Depinde.

Alex Tocilescu, publicitar și scriitor: „La SF-uri, ai marele avantaj că acel univers al cărții e foarte complicat de imaginat când o citești și de aceea putem să ne bucurăm de chestiile astea într-un film, în care un om care se pricepe mai bine decât noi zice: OK, cum arată universul vizual? Așa! Haț!”

Ștefania Chirciu, jurnalistă Euronews România: „Prima dată mă atrag cărțile pentru că îmi oferă ocazia de a-mi crea singură universul ficțional. Îmi imaginez singură cum arată personajale, cum arată locul în care se petrece acțiunea. Dar și filmul îmi dă posibilitatea de a vedea o altă perspectivă, să văd cum altcineva și-a imaginat aceeași poveste pe care am citit-o și eu”.

Multe edituri ajung să reediteze autori nu foarte cunoscuți după apariția filmului adaptat după roman. Anul acesta, în competiția pentru Premiile Oscar, la categoria cel mai bun film, sunt trei pelicule adaptări ale unor cărți. Printre cele mai apreciate filme și cu șanse mari la multe statuete Oscar: Zona de Interes, în regia lui Jonathan Glazer, Crimele din Osage County și mult aplaudatul Sărmane creaturi, pelicula lui Yorgos Lanthimos, adaptarea romanului semnat de Alasdair Gray. Iar în istoria conematografiei recente sunt multe astfel de exemple.

Dan Croitoru, director editorial: „Nu aș putea să uit romanul lui Chuck Palahniuk, Fight Club, care a devenit cu atât mai cunoscut grație ecranizării lui David Fincher”.

În cinematografia din România, un film care a creat o dezbatere în jurul unui scriitor, după apariția peliculei adaptare a unei cărți de Max Blecher este ”Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude.

Alex Tocilescu, publicitar și scriitor: „Foarte frumoasă și cartea. Fantastic și filmul, dar te-a făcut să vrei să afli mai multe despre autor și cum să afli dacă nu citindu-l?”.

Cât de mult ne poate ajuta un film să ne cultivăm și pasiunea pentru lectură? Greu de răspuns. Rămânem, totuși, optimiști. Dacă dezbaterea intensă despre un film creează chiar și un singur cititor nou, tot e ceva.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE