Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un profesor de limba romani schimbă viețile copiilor din Roșia Montană. Mulți dintre ei ajung premianți la olimpiadele naționale

Un profesor de limba ROMANI schimbă viețile copiilor din Roșia Montană. Mulți dintre ei ajung premianți la olimpiadele naționale.

Urmăriți povestea într-un reportaj făcut de Maia Bondici și Radu Mocanu.

Ionuț Petaca are 24 de ani și este profesor de limba romani. A studiat la Universitatea din București și a luat definitivatul cu nota 10. Deși avea toate șansele să predea într-un oraș mare, a ales să se întoarcă în locul în care s-a născut. Roșia Montană. A vrut să le dea copiilor din zonă o șansă la o viață mai bună.

Ionuț Petaca, profesor de limba romani: Dacă copilul se oprește la clasa a 8-a sau la final de clasa a 12-a, munca noastră este în zadar. În schimb, dacă pot să reușesc ca cel puțin doi, trei, cinci elevi pe viitor să fie cel puțin colegi cu mine la limba romani sau în alte domenii, m-aș bucura.

Acum predă romani la aproximativ 50 de copii, mulți dintre ei premianți

Și el a fost olimpic la rândul său. Pasiunea pentru limba romani a început încă din clasa I, când profesoara lui l-a inspirat să citească și să scrie. Acum are în fiecare an olimpici la națională și câștigă mereu primele locuri.

Maria are 14 ani și este în clasa a 7-a. Vrea să devină educatoare când va fi mare, dar deocamdată se pregătește pentru olimpiada națională.

Nuțu Maria Lucia, olimpică: Studiind de mică, din clasa I, de atunci particip la olimpiade. Doar la cele județene, până în acest an când pot să particip la cele naționale. M-a ajutat și sora mea, fiind mai mare, și mătușa, și domn profesor, și tata.

De mică a învățat două limbi. Română și romani.

Nuțu Maria Lucia, olimpică: Mă simt liberă când vorbesc limba romani și, vorbind și acasă, sunt obișnuită cu limba asta și nu mi se pare ceva greu.

Este olimpică și la istorie, o materie importantă prin care a început să se descopere.

Ionuț Petaca, profesor de limba romani: Noi la istoria romilor învățăm de ce s-a spus țigan de jumătate de mileniu, mulți nu știu că am fost sclavi, mulți nu știu că am fost deportați în Transnistria. Studiind asta în școală, m-aș bucura cândva și majoritarii să știe despre chestiile astea, să avem o altă viziune asupra romilor.

Ionuț vrea să le dea aripi copiilor. Să-și înțeleagă tradiția, cultura și limba și să fie mândri de ele.

Ionuț Petaca, profesor de limba romani: Copiii mei sunt foarte fericiți și cuminți și învață multe lucruri într-un an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE