Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moș Nicolae, ziua care dă startul sărbătorilor de iarnă. Tradiții de Sfântul Nicolae în România și Europa

Moș Nicolae este sărbătorit pe data de 6 decembrie în calendarul creștin-ortodox și este ziua care dă startul sărbătorilor de iarnă. Pentru copii, seara de 5 decembrie, este cea în care, conform tradiției, își curăță ghetele, în așteptarea cadourilor de la Moș Nicolae.

Moș Nicolae marchează debutul sărbătorilor de iarnă

Sfântul Nicolae reprezintă deschiderea sărbătorilor hibernale. Vorbim de sfântul tuturor copiilor pentru că se leagă de celebrele legende care și în Oltenia, și în Bucovina și în Muntenia au funcționat. Fac din Sfântul Nicolae personajul mult-iubit. El și pe mapamond este apreciat pentru aceste calități pe care vârsta i le dă. În felul acesta, el apare ca un personaj pozitiv, ca un personaj care patronează, în mod special, această deschidere a omului către ceea ce se cheamă atitudine de comuniune și empatie cu ceilalți, a declarat, pentru Euronews România, Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din București.

Este sfântul care se spune că a salvat cele trei fete ale unui om foarte sărac care, neavând niciun fel de posibilitate de a își întreține familia, hotărăște să își trimită fetele ca să obțină singure un venit. Acest lucru reprezenta pentru mentalul de atunci o problemă foarte gravă din punct de vedere al moralității. Sfântul Nicolae o slavează pe prima fată aruncând pe fereastră o pungă cu bani. La fel și cu a doua și a treia.

Este considerat un protector, un prieten al tuturor copiilor. El este așteptat cu multă dragoste și bucurie în fiecare an.

Ce punem în ghetuțe. Dulciuri sau nuielușă?

Ghetuțele se pun undeva la o fereastră, la o intrare, ca Moșul să le descopere. Este o primă însărcinare pe care o primesc copiii de a-și curăța încălțările cu meticulozitate. Altfel, Moșul nu pune nimic în ele.

Dulciurile erau considerate cele mai râvnite de copii. Acestea sunt cele care definesc sărbătoarea.

De Sfântul Nicolae nu se dăruiesc haine, jucării, încălțări. Le păstrăm pentru Crăciun. Acum, este bucuria dulciurilor, a fructelor exotice, portocalele, smochinele.

Este și celebra nuielușă. Sfântul Nicolae se spune că este bun, înțelept, dar te și atenționează că nu ai prea respectat tot ce au spus părinții, nu ai avut o conduită cum trebuie.

Când vine Moș Nicolae?

Sfântul Nicolae a acționat seara târziu când toată lumea se culcase pentru a nu îl vedea nimeni.

Noaptea, după ce toată lumea s-a culcat, se pun darurile ca să nu le vadă nimeni. Totuși, copiii de azi nu mai sunt cei de odinioară. Acționăm pe furiș ca să fie cât mai mare supriza.

Sfântul Nicolae este sărbătorit pe data de 6 decembrie în calendarul creștin-ortodox și este ziua care dă startul sărbătorilor de iarnă. Pentru copii, seara de 5 decembrie, este cea în care, conform tradiției, își curăță ghetele, în așteptarea cadourilor de la Moș Nicolae.

Cum este sărbătorit Moș Nicolae în Europa

În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. Tradițiile de Moș Nicolae în Europa, în privința pregătirii din seara de 5 decembrie și a cadourilor pentru copii, sunt similiare cu cele care există și în România.

În Germania, Moș Nicolae este reprezentat de imaginea unui bătrân ce poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână. Dacă n-au fost cuminţi, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni. În unele regiuni din Germania, copiii se costumează în Moş Nicolae şi colindă casele vecine, pentru a primi dulciuri.

În Franţa, copiii lasă pentru Moş Nicolae un pahar cu vin, iar pentru măgăruşul lui, morcovi şi zahăr. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, ei primesc ciocolată, turtă dulce, fructe şi trimit scrisori rudelor pentru a le ura sărbători fericite. În regiunile din estul Franţei, copiii ştiu că Moş Nicolae vine călare pe un măgăruş, alături de Pere Fouettard (Moş Nuieluşă), înveşmântat în negru. Moş Nicolae lasă daruri copiilor buni, iar Pere Fouettard este cel care-i ceartă pe copiii care n-au fost cuminţi, dându-le o nuieluşă.

În Țările de Jos, tradiția spune că moşul ajunge pe mare, venind din Spania. Dacă n-au fost cuminţi, se tem de însoţitorul moşului, Zwarte Piet (Petru cel Negru). El îl ajută pe Moş Nicolae cu darurile şi dulciurile pentru copiii cuminţi, precizează volumul amintit.

În Belgia şi Luxemburg, copiii îşi aşează ghetuţele în faţa uşii şi, la fel ca micuţii francezi, pregătesc un pahar de vin pentru moş, morcovi şi zahăr pentru calul lui. Odată cu Moş Nicolae, la fel ca şi în alte ţări europene, copiii îl aşteaptă şi pe însoţitorul său, Hoseker.

În Austria, copii îl știu pe Moș Nicolae ca pe un bătrân care se îmbracă asemenea unui episcop, cu o carte mare în care îngerii au scris toate faptele celor mici şi care călătoreşte alături de Krampus, care ţine în mână o nuia destinată micuţilor care nu au dat ascultare părinţilor.

În Italia, copiii așază pe o farfurie, în seara de 5 decembrie, scrisorile în care-şi notează dorinţele, promiţându-i lui Moş Nicolae că vor fi cuminţi în anul care va veni. A doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate. Tot în Italia, există tradiţia numită Rito delle nubili (ritualul celor necăsătoriţi).

În Croaţia, Moş Nicolae (Sveti Nikola) aduce cadouri pe 6 decembrie, cu ocazia zilei sale consacrate. În seara dinainte, copiii îşi lustruiesc încălţămintea şi o aşează pe pervazurile ferestrelor, pentru ca moşul să le umple cu daruri, dulciuri şi fructe.

În Polonia, despre Moş Nicolae, îmbrăcat în haine episcopale şi purtând bastonul episcopal, se crede că el coboară din ceruri cu ajutorul unui înger şi colindă întreaga ţară pe jos sau purtat într-o trăsură trasă de un cal alb. Moş Nicolae intră în case şi ascultă rugăminţile copiilor. El îi ceartă sau îi laudă şi le dăruieşte apoi icoane, mere roşii, portocale şi "pierniki" (prăjiturele sfinte, făcute cu miere şi mirodenii). Uneori, el lasă darurile sub pernele copiilor care dorm sau le pune în ghete.

În unele oraşe şi sate din Slovacia, Moş Nicolae, sau Svaty Mikulas, soseşte într-o trăsură trasă de un cal, în timp ce copiii se adună pe strază în așteptarea sa. În ajun, copiii îşi aşează încălţările lustruite pe pervazul ferestrei sau în pragul uşii, sperând să le găsească dimineaţa încărcate cu daruri.

În Slovenia, în seara de 5 decembrie, copiii îşi aşază încălţămintea afară, în faţa uşii, aşteptând să o găsească a doua zi încărcată de fructe, bomboane, monede şi mici jucării. Cel care îl însoţeşte pe Moş Nicolae, numit Parkel, pune în încălţările copiilor obraznici cărbuni şi cenuşă.

În Ungaria, înaintea zilei de Sfântul Nicolae (Szent Mikulás), copiii îşi lustruiesc pantofii cei mai buni şi îi aşează pe pervaz pentru a fi umpluţi de darnicul moş. Dimineaţa, ei găsesc în pantofi bomboane, portocale, nuci, mere, ciocolată şi mici cadouri. Copiii obraznici primesc nuiele aurii şi linguri de lemn.

Ce nume sunt sărbătorite de Sfânul Nicolae

Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae.

La bărbaţi, cel mai des întâlnit prenume este Nicolae.

Alte nume derivate, mai des întâlnite la bărbaţi, sunt Neculai, Nicholas, Nicolaie, Nicolas, Nicu şi Niculae - 20.725.

La femei, cel mai întâlnit prenume este Nicoleta.

Alte nume derivate: Neculina, Nicola, Nicole, Nicolina, Nicolita/Nicoliţa, Niculina, Nicuta/Nicuţa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE