Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Case de patrimoniu, salvate în Roșia Montană. Prin proiectul „Adoptă o Casă” sunt restaurate zeci de case, vechi de sute de ani

România a început executarea silită împotriva Gabriel Resources, ceea ce ar însemna că locuințele oamenilor din Roșia Montană, cumpărate de firma canadiană, ar putea să intre în posesia statului. Astfel de case de patrimoniu stau să cadă, pe când altele, preluate de localnici, au reușit să supraviețuiască.

Totul a început în 2007, când arhitecți, studenți și meșteri din zonă au intervenit de urgență pentru a salva ultimele case de patrimoniu din Roșia Montană. Așa a luat naștere proiectul Adoptă o Casă. 

Claudia Apostol, arhitect Adopta o Casă: ”În timp, chestia asta a crescut cumva, pentru că în paralel am început o documentare i-am zis noi, care însemna așa, într-o perioadă în care era foarte incertă evoluția acestui loc. Și din păcate nu am depășit total momentul. Cumva încercam să documentăm neștiind dacă documentăm un loc care va dispărea cel puțin în parte.”

Casele din Roșia Montana, mărturii ale istoriei locului

Fosta casă parohială unitariană, doar una din emblemele locului, a avut parte de cele mai semnificative intervenții. Zeci de mii de euro mai târziu din fonduri și donații, este un lăcaș care păstrează istoria vie. 

Claudia Apostol, arhitect Adopta o Casă: ”Au fost mai multe astfel de tipuri acțiuni, la mai multe clădiri. La altele am intervenit la fațadă pentru că ea era cea modificată sau deteriorată. În alte cazuri au fost și beneficiarii, proprietarii care au, proprietarii de drept sau cultele, cum a fost cazul aici, biserici, case minerești tradiționale în care au contribuit și ei unii prin muncă, prin fonduri, sau prin întreg efortul financiar și au avut nevoie poate doar de asistență.” 

Adrian Petri s-a născut în Roșia Montană într-o familie de mineri. Casa în care locuiește acum a fost a bunicilor lui. Însă înainte de asta, casa a fost bancă, cinematograf și chiar spital pe vremea războiului.

Adrian Petri, localnic: ”Bunicii au cumpărat cu câțiva ani înainte de revoluție casa de la imperiul Austro Ungar, dar înainte de asta, din ce am aflat din date și din poveștile lor în perioada războiului aici a fost chiar și un spital, în pivniță era o morgă, în subsol, iar mai târziu a fost și sediu de bancă. Datorită pereților ăstora groși cum îi vedeți de un metru grosime, auru stătea bine depozitat și aici aduceau minerii aurul pe care îl săpau pe galerii și îl schimbau în bani și dinamită.”

După investiții de peste 50.000 de euro, casa și-a păstrat amprenta și acum găzduiește turiști.

Adrian Petri, localnic: ”Fiecare bănuț pe care îl câștigăm din turism mai deschidem câte o cameră, deschidem un nou serviciu. Ca de exemplu anul trecut am deschis și punctul gastronomic local ca să aibă servicii și unde să servească masa.” 

Peste 100 de case din Roșia Montană sunt în procese de evaluare sau restaurare, ținute în viață de stâlpi și o mână de oameni care reînvie meșteșugurile din trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE