Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Qatargate: Fostul eurodeputat italian Antonio Panzeri, suspectat de luare de mită, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției

Pier Antonio Panzeri, fostul europarlamentar reținut în scandalul de corupție care a zguduit Parlamentul European, a încheiat marți un acord de recunoaștere cu autoritățile belgiene, prin care admite că a luat mită. Fostul oficial european va furniza informații "revelatoare" în sprijinul cercetării penale care ia amploare.

Panzeri a semnat un așa-zis "acord de recunoaștere", prin care își asumă colaborarea deplină cu procurorii, a anunțat Parchetul federal din Belgia, calificând acțiunea drept o "evoluție importantă" în anchetă.

Ce prevede acordul de recunoaștere

"Acest acord face referire la un angajament prin care cel care recunoaște își asumă furnizarea unor informații substanțiale, revelatoare, veridice și complete cu privire la implicarea unor terțe părți și, dacă este cazul, la propria implicare în ceea ce privește infracțiunile din dosarul acoperit", informează parchetul într-un comunicat de presă.

Conform documentului, Panzeri se obligă să ofere informații despre rețeaua din care făcea parte, precum modul de operare al lanțului de corupție, acordurile financiare cu alte state și identitatea părților interesate și a persoanelor "cunoscute și necunoscute" pe care acesta "recunoaște că le-a mituit".

Ancheta investighează o potențială schemă de luare de mită - care implică "sume mari de bani" plătite de o țară din Golful Persic, identificată drept Qatar, cu scopul de a influența elaborarea politicilor Uniunii Europene.

În ultimele săptămâni, și Marocul este suspectat de implicare în schema de corupție investigată de belgieni.

Atât Qatar, cât și Maroc neagă cu tărie acuzațiile

De la izbucnirea scandalului, informațiile scurse în mass-media au sugerat că Panzeri, un socialist italian cu trei mandate la activ, care a plecat din funcția publică în 2019, a acționat ca intermediar principal între «sacii cu bani» și Parlamentul European.

Peste 600.000 de euro în numerar ar fi fost găsiți la domiciliul său.

Panzeri se află în detenție de la jumătatea lunii decembrie, fiind cercetat pentru spălare de bani, fapte de corupție și implicare activă "în calitate de lider" într-o organizație criminală.

Celelalte trei persoane reținute în prezent sunt europarlamentarul grec Eva Kaili, partenerul său de viață Francesco Giorgi și Niccolò Figà-Talamanca.

Autoritățile belgiene au cerut ridicarea imunității pentru alți doi eurodeputați socialiști: Marc Tarabella (Belgia) și Andrea Cozzolino (Italia).

Cât va petrece în detenție după acordul cu autoritățile

Potrivit presei belgiene, Panzeri a mărturisit că i-a înmânat 120.000 de euro cash lui Tarabella în mai multe tranșe, pentru favorizarea Qatarului. Avocatul lui Tarabella insistă că clientul său nu a acceptat niciodată bani sau cadouri din partea Qatarului.

Conform acordului de cooperare, Panzeri va primi o "pedeapsă diminuată", care va cuprinde o perioadă în detenție, amendă și confiscarea bunurilor sale deja sechestrate, a căror valoare este estimată de parchet la un milion de euro.

Avocatul lui Panzeri, Laurent Kennes, a declarat pentru AFP că clientul său va primi o pedeapsă de cinci ani, dar partea care depășește un an va fi "suspendată".

"El va petrece un an în detenție, din care o parte va fi sub monitorizare electronică", a spus Kennes.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE