Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua mamei în România, sărbătorită pe 5 mai în 2024. Când este sărbătorită ziua în alte țări din Europa

Ziua mamei este sărbătorită în România în prima duminică a lunii mai. Astfel, în anul 2024, această zi este sărbătorită la data de 5 mai. Sărbătoarea este diferită de 8 martie, când România sărbătorește alături de multe alte țări Ziua Internațională Femeii.

Ziua mamei a fost instituită în România în anul 2009, prin Legea nr. 319/2009. Potrivit acestei legi, în România este marcată şi Ziua tatălui în cea de-a doua duminică a lunii mai. Adică la data de 12 mai, în 2024.

Sărbătoarea de azi subliniază importanța mamei în viaţa de familie şi în universul copilului. Inițiativa acestei zile a avut-o lianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi un grup de şapte parlamentari.

Ce drepturi au mamele în România

În România, mamele beneficiază de concediu de maternitate care însumează 126 de zile calendaristice şi de concediu de creştere a copilului până la 2 ani (3 ani în cazul copilului cu handicap).

De indemnizaţia pentru creşterea copilului poate beneficia oricare dintre părinţii copilului, dacă sunt îndeplinite condiţiile necesare. În prezent, este în vigoare OUG 55/2017 pentru modificarea OUG 111/2010, potrivit căreia indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi nici mai mare de 8.500 lei.

Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Când se sărbătorește Ziua Mamei în alte țări din Europa

Locuitorii din Marea Britanie sărbătoresc ”Duminica Mamei” în a patra duminică din Postul Mare.

Francezii sărbătoresc „Fête des Mères” în ultima duminică din luna mai (cu excepția cazului în care Rusaliile cad în aceeași zi, caz în care a fost mutată în prima duminică din iunie), în conformitate cu o lege adoptată în 1950.

În Spania, Ziua Mamei este în prima duminică din luna mai, luna dedicată Fecioarei Maria conform credinței catolice, și este o sărbătoare populară și comercială.

În Portugalia, ”Dia da Mãe”, o sărbătoare neoficială, are loc în prima duminică din luna mai.

În Ungaria, Ziua Mamei este sărbătorită, de asemenea, în prima duminică din luna mai. A fost sărbătorită pentru prima dată în 1925 de către Tineretul Crucii Roșii Maghiare.

”Muttertag” a fost stabilită de Asociația Florarilor Germani și cade de obicei în a doua duminică din luna mai.

Germania și Austria sărbătoresc Ziua Mamei în a doua duminică din luna mai.

Grecii și ciprioții sărbătoresc, de asemenea, Ziua Mamei în a doua duminică din luna mai, la fel ca o mare parte a lumii.

Surse: Agepres, euronews.com

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE