Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Ciolacu, încă nehotărât în privința prezidențialelor. Ce spune despre o eventuală candidatură independentă a lui Geoană

Marcel Ciolacu nu exclude o candidatură la prezidențiale. Premierul spune că va anunța ce hotărâre a luat în acest sens după alegerile europarlamentare și cele locale.

26/04/2024 , 16:44

Marcel Ciolacu nu s-a decis dacă va candida la prezidențiale

Reporter: Pentru alegerile prezidențiale va fi la fel, deși mai devreme spuneați că discutați după 9 iunie...

Marcel Ciolacu, premierul României: „Vorbim după 9 iunie”.

Reporter: Considerați că a trecut vremea independenților?

Marcel Ciolacu, premierul României: „Ce independent s-a anunțat? S-a anunțat vreun independent?”

Reporter: Mircea Geoană spunea că este tot mai înclinat să intre în cursa pentru alegerile prezidențiale.

Ciolacu: „Atunci, mă fac și eu independent. Îmi dau demisia din PSD și devin independent, nu?”

Știrea inițială:

Marcel Ciolacu ar putea anunța după alegerile locale dacă va candida la prezidențiale. Firea: ”Va fi o discuție în partid și se va lua cea mai bună decizie”

Gabriela Firea a lăsat de înțeles că Marcel Ciolacu ar trebui să candideze la alegerile prezidențiale din luna septembrie. O decizie în acest sens ar urma să fie anunțată după 10 iunie, adică după alegerile europarlamentare și cele locale.

”Vremea candidaților independenți a trecut. Cetățenii nu își doresc acest lucru, își doresc oameni politici asumați.”, a declarat Gabriela Firea.

Jurnalist: ”Ca lider al PSD, Marcel Ciolacu ar trebui să își asume o candidatură la alegerile prezidențiale.”

Gabriela Firea: ”Președintele Marcel Ciolacu va decide el însuși unde dorește să candideze. După 10 iunie va fi o discuție în partid și se va lua cea mai bună decizie.”

În luna martie, Ciolacu declara că încă nu e decis asupra candidaturii la alegerile prezidenţiale. "Nu ştiu dacă voi candida la preşedinţie. Nu am hotărât acest lucru. Cred că în primul şi primul rând trebuie să hotărăsc cu colegii mei, dar şi cu mine însumi. Dar ce îmi doresc, îmi doresc un preşedinte care să construiască. Am pierdut prea mult timp certându-ne", a declarat președintele PSD.

PSD și PNL ar putea candida separat și la prezidențiale, și la parlamentare

Eșecul candidaturii comune la alegerile pentru Primăria Capitalei ar putea determina Coaliția să meargă separat și la alegerile prezidențiale și parlamentare.

Cristian Pîrvulescu, politolog: ”A fost un experiment în vederea alegerilor prezidențiale și parlamentare. Experimentul a eșuat. Acum nu înseamnă că un candidat politic pentru alegerile prezidențiale al coaliției de guvernare n-ar fi posibil. PNL, văzând care este situația, va miza pe o candidatură separată, cu destul de mari șanse, dacă nu se întâmplă niciun accident, să poată ajunge în turul doi, pentru că se verifică potențialul de partid și vedem cum, de fapt, partidele-sistem rămân în continuare suficiente. Și dacă nu va fi la prezidențiale, de ce ar fi la parlamentare.”

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE