Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Calendarul alegerilor din România în 2024. Când vor fi chemați românii la vot

Calendarul alegerilor din România din 2024 a fost stabilit de coaliția PSD-PNL. 2024 este primul an în care toate alegerile au loc în același an.

După mai bine de o lună de negocieri, cele două partide au ajuns la un acord în ceea ce privește comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare. Astfel, pe 9 iunie, românii vor fi chemați la vot atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare.

De asemenea, coaliția PSD-PNL a decis devansarea alegerilor prezidențiale din 2024, care vor fi organizate în luna septembrie (în 2019, acestea au avut loc pe 10 și 24 noiembrie). Marcel Ciolacu a anunțat că cele două tururi vor avea loc pe 15 și pe 29 septembrie.

Alegerile parlamentare urmează să aibă loc pe 8 decembrie (în 2020, au avut loc pe 6 decembrie).

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

Pe 9 iunie, procesul de votare începe la ora 7:00, atât pentru alegerile locale, cât și pentru alegerile europarlamentare. Procesul se va încheia în aceeași zi, la ora 22:00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23:59.

Pentru alegerile prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că sunt trei variante de date luate în calcul pentru cele două tururi ale scrutinului: 1 și 15 septembrie, 8 și 22 septembrie sau 15 și 29 septembrie.

Alegerile locale, cele europarlamentare și cele parlamentare sunt organizate în România într-un singur tur.

Alegerile prezidențiale sunt organizate în două tururi, dacă niciunul dintre candidați nu obține 50%+1 din numătorul total de voturi valabil exprimate.

Alegerile locale și cele parlamentare se organizează o dată la patru ani, în timp ce scrutinele pentru alegerea europarlamentarilor și președintelui României au loc din cinci în cinci ani.


Important de știut, despre alegerile din 2024:


Ce presupune pentru alegători comasarea localelor cu europarlamentarele

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare înseamnă că românii vor vota, în aceeași zi, atât primarii și ceilalți aleși locali (consiliu local, consiliu județean), cât și pentru politicienii care vor reprezenta România în Parlamentul European.

În țară, fiecare alegător va primi câte 5 buletine de vot. Patru pentru alegerile locale, iar votanții vor primi și un buletin de vot pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Buletinele sunt:

  • unul pentru lista de europarlamentari;
  • unul pentru primar;
  • unul pentru lista consiliului local;
  • unul pentru președintele consiliului județean;
  • unul pentru lista consiliului județean.

În București, lucrurile se complică puțin, fiecare votant va primi 5 buletine de vot.

Buletinele sunt:

  • unul pentru lista de europarlamentari;
  • unul pentru primarul de sector;
  • unul pentru consiliul local al sectorului;
  • unul pentru primarul general al municipiului București;
  • unul pentru lista Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE