Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este „Super Tuesday”, una dintre cele mai importante date din calendarul politic american

Super Tuesday (literal „Super Marțea”) este una dintre cele mai importante date din calendarul politic american.

Aceasta este ziua din ciclul alegerilor primare prezidențiale de peste Ocean în care votează cele mai multe state. Numărul exact variază în funcție de an, dar aproximativ o treime din toți delegații de la convențiile Partidului Republican, respectiv Democrat să fie câștigați în această zi. De aceea, de regulă, în Super Tuesday se tranșează candidații celor două partide la alegerile prezidențiale.

Când are loc Super Tuesday?

În acest an, Super Tuesday are loc marți, 5 martie. Super Tuesday cade uneori în februarie, însă de cele mai multe ori în martie. Data poate varia deoarece este influențată de calendarul alegerilor în statele care votează timpuri, precum Iowa și New Hampshire.

În ce state se va vota?

În acest vor avea loc alegeri în 15 state, în Super Tuesday. Acestea sunt: Alabama, Alaska, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont și Virginia.

De asemenea, vom afla rezultatele competiției democrate din Iowa, care se desfășoară prin corespondență pe parcursul mai multor săptămâni.

Cât de important e anul acesta Super Tuesday?

Dacă Nikki Haley - singurul contracandidat republican al lui Donald Trump rămas în cursă - ar fi câștigat, în Carolina de Sud sau Michigan la sfârșitul lunii februarie, Super Tuesday ar fi fost crucială pentru tabăra republicană. Multe dintre statele care vor vota în Super Tuesday permit alegătorilor neafiliați să participe la primare, lucru care i-ar fi oferit o șansă lui Haley. Dar după înfrângerile din Carolina de Sud și Michigan, Donald Trump se profilează drept candidatul care va câștiga nominalizarea republicanilor, chiar dacă momentan nu are încă numărul de delegați necesari.

Și în tabăra democrată lucrurile par a fi tranșate. Biden a obținut peste 95% din voturi în Carolina de Sud și peste 80% în Michigan. Acest lucru este însă normal pentru partidul al cărui candidat principal este președintele în exercițiu.

Așadar, anul acesta Super Tuesday are o miză neobișnuit de mică.

Istoria Super Tuesday

Termenul de „Super Tuesday” a intrat în vocabularul americanilor încă din anii ’70, dar făcea referire la ultimele grupări de alegeri primare, nu la primele. În anii ’80 însă statele și-au schimbat calendarul electoral, astfel că termenul a căpătat valența din prezent.

Schimbarea a fost determinată de statele din sud care, după pierderea alegerilor generale de către liberalul Walter Mondale în 1984, au vrut să aibă un cuvânt de spus suficient de devreme în procesul electoral.

Din 1988 încoace, câștigătorul din Super Tuesday, atât din tabăra republicană, cât și din cea democrată, a devenit candidatul respectivelor partide la alegerile prezidențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE