Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Manifestații pro-palestiniene în mai multe universități din SUA. Polițiștii au intervenit în forță

E stare de alertă în mai multe campusuri universitare din Statele Unite ale Americii din cauza manifestațiilor pro-palestiniene. Polițiștii au intervenit în forță pentru a-i evacua pe protestatari. Peste o mie de oameni au fost arestați în ultimele două săptămâni. Studenții cer încheierea războiului din Fâșia Gaza și nu sunt dispuși să renunțe la proteste.

20 de oameni au fost reținuți la Universitatea Arizona de Nord. Forțele de ordine au evacuat corturile instalate de protestatari.

”Vi se ordonă să vă dispersați. Trebuie să părăsiți imediat zona. Dacă nu plecați, veți fi arestați”, a fost mesajul transmis protestatarilor de către polițiști.

La două universități din New York, aproape trei sute de oameni au fost arestați în ultimele zile.

”Am fost înconjurați din toate părțile de sute de ofițeri de poliție. De parcă avea loc o invazie militară. A fost terifiant. Nu am mai trăit niciodată așa ceva. S-a făcut exces de forță chiar dacă nu era necesar”, a spus o femeie.

”Poliția din New York a distrus tabăra pe care am organizat-o. Ne-au distrus bunurile, corturile, operele de artă și comunitatea pe care am creat-o timp de 13 zile, oferind mâncare, rugându-ne și protestând pentru eliberare”, a precizat unul dintre protestatari.

Mitingurile pro-palestiniene au stârnit dezbateri intense referitoare la limita între libertatea de exprimare și discursul urii.

”Studenții au dreptul de a se simți în siguranță, au dreptul la educație, au dreptul să învețe fără a fi deranjați. Noi credem, și voi continua să spun acest lucru, că americanii au dreptul să protesteze pașnic în limitele legii. Acest lucru este incredibil de important. Și trebuie, de asemenea, să condamnăm ura”, a afirmat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe

În schimb, fostul președinte republican Donald Trump a profitat de haosul din universități pentru a-și promova mesajul anti-migrație.

”Poliția a venit și în exact două ore, totul s-a terminat. Mi-a plăcut să privesc de ce s-a întâmplat”, a declarat Donald Trump, candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Pentru a preveni izbucnirea unor noi proteste, unele universități au trecut la cursuri online. Iar la Los Angeles, unde susținătorii Palestinei s-au bătut cu cei ai Israelului, polițiștii sunt în alertă pentru a putea interveni rapid, în caz de nevoie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE