Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armele americane pleacă iar spre Ucraina. Pachetul de ajutor financiar, aprobat de Joe Biden

Pachetul american de asistenţă militară şi economică destinat în mare parte Ucrainei a primit vot final în Senatul de la Washington, la scurt timp după aprobare în Camera Reprezentanților. A fost nevoie de luni de negocieri, timp în care situația pe frontul din Ucraina nu a fost în favoarea armatei Kievului. Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit Washingtonului pentru ajutorul esențial în război.

24/04/2024 , 18:57

Joe Biden a aprobat pachetul de ajutor financiar pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a promulgat miercuri un proiect de lege disputat, care prevede un nou ajutor al Statelor Unite pentru Ucraina pentru războiul împotriva Rusiei, ceea ce reprezintă o victorie bipartizană pentru liderul de la Casa Albă, în condițiile în care încearcă să fie reales.

”Oferă un sprijin vital partenerilor Statelor Unite pentru ca aceștia să se poată apăra de amenințările la adresa suveranității lor", a declarat Joe Biden, potrivit Reuters.

Proiectul de lege include un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 26 de miliarde de dolari pentru Israel, precum și un miliard de dolari pentru asistență umanitară în Gaza și opt miliarde de dolari pentru a contracara puterea militară a Chinei.

De altfel, Joe Biden a afirmat că a aprobat o primă tranșă de un miliard de dolari pentru furnizarea de arme pentru Ucraina și că fluxul acestor arme va începe în câteva ore.

Președintele Joe Biden a anunțat că va semna legea, astfel că în scurt timp un prim transport de arme și muniții ar putea ajunge în Ucraina. Planul de ajutor de 95 de miliarde de dolari, care include fonduri pentru Israel și Taiwan, a primit un sprijin foarte larg în Senatul american.

SUA, ajutor pentru Ucraina în valoare de 95 de miliarde de dolari

Cea mai mare parte a pachetului financiar, de 95 de miliarde de dolari, revine Ucrainei, care se confruntă cu o situaţie complicată pe câmpul de luptă în faţa Rusiei. Este vorba de 61 de miliarde de dolari, din care însă numai 14 vor fi folosite direct pentru cumpărarea de arme și muniții.

Chuck Schumer, liderul majorității din senatul american: ”După mai mult de șase luni de muncă grea, multe răsturnări de situație, America trimite un mesaj întregii lumi. Nu vă vom întoarce spatele. Le spunem aliaților noștri că suntem alături de ei. Le spunem adversarilor noștri, nu vă puneți cu noi. Spunem lumii că vom face totul pentru a apăra democrația și modul nostru de viață. Acest proiect de lege privind securitatea națională este una dintre cele mai importante măsuri pe care Congresul le-a adoptat de foarte mult timp pentru a proteja securitatea Americii și securitatea democrației occidentale. Prietenilor noștri din Ucraina. America va livra în curând mai multă muniție și apărare aeriană și provizii de bază de care aveți nevoie pentru a rezista lui Putin pe câmpul de luptă.” 

Asistenţa militară americană, întreruptă de câteva săptămâni, ar urma să se reia aproape imediat, ceea ce înseamnă chiar în zilele următoare, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Adoptarea acestui plan de ajutor este o uşurare pentru armata ucraineană, care se confruntă cu deficitul de noi recruţi şi muniţie, în faţa presiunii constante a trupelor ruse în est.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE