Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apple renunță la producerea de mașini electrice. Mii de angajați, reprofilați spre inteligența artificială

Apple abandonează proiectul prin care voia să producă mașini electrice și astfel pune capăt uneia dintre cele mai ambițioase inițiative din istoria companiei americane, au precizat surse citate de publicația Bloomberg.

Conducerea companiei a anunțat printr-un mesaj intern faptul că renunță la dezvoltarea de vehicule electrice, iar decizia i-a luat prin surprindere pe cei aproape 2.000 de angajați implicați în acest proiect. Hotărârea a fost făcută publică de Jeff Williams, directorul operațional al Apple, și de Kevin Lynch, vicepreședintele responsabil cu dezvoltarea acestui proiect, au mai precizat sursele citate.

Potrivit Bloomberg, cei doi directori au transmis că proiectul referitor la dezvoltarea unei mașini electrice urmează să se încheie, iar numeroși angajați din Grupul de Proiecte Speciale vor fi transferați la divizia de inteligență artificială. Aceștia se vor concentra asupra dezvoltării proiectelor de inteligență artificială generativă, o prioritate din ce în ce mai importantă pentru compania americană.

Reacția lui Elon Musk după ce Apple a abandonat proiectul dezvoltării unei mașini electrice

De asemenea, din divizia auto a Apple făceau parte și sute de ingineri hardware și designeri. Cel mai probabil, ei ar putea aplica pentru locuri de muncă în alte echipe din cadrul companiei. Este posibil să existe și disponibilizări, însă numărul persoanelor vizate de acest proces nu este cunoscut deocamdată.

Reprezentanții companiei Apple au refuzat să facă public un punct de vedere cu privire la abandonarea proiectului ce viza fabricarea de mașini electrice.

Elon Musk, directorul executiv al companiei Tesla, a distribuit la rândul său știrea despre decizia Apple, pe contul său de X.

Decizia de a renunța la proiect a stârnit controverse în interiorul companiei, deoarece a pus capăt unor investiții de miliarde de dolari care ar fi putut propulsa Apple într-o industrie complet nouă. Gigantul tehnologic a început să lucreze la o mașină în anul 2014, propunându-și să dezvolte un vehicul electric complet autonom cu un interior asemănător cu cel al unei limuzine și o navigație ghidată prin comenzi vocale.

Încă de la început, proiectul a întâmpinat dificultăți, iar Apple a schimbat conducerea acestei echipe și strategia de mai multe ori.

Ce preț ar fi avut mașina electrică Apple

Oficialii Apple au decis abandonarea acestui proiect în ultimele săptămâni, în condițiile în care acesta ajunsese într-un impas. După cele mai recente discuții, lansarea mașinii electrice ar fi fost amânată până în 2028, iar specificațiile de conducere autonomă au fost diminuate de la nivelul 4 la tehnologia de nivel 2+.

Apple plănuise ca mașina electrică să aibă un preț de aproape 100.000 de dolari. În schimb, conducerea companiei era îngrijorată că vehiculul nu ar putea oferi profitul pe care Apple îl înregistrează de obicei prin vânzarea produselor sale. Consiliul de administrație al companiei era, de asemenea, îngrijorat de faptul că ar putea continua să cheltuiască sute de milioane de dolari pe an pentru un proiect care s-ar putea să nu vadă niciodată lumina zilei.

Cu toate acestea, Apple investește în continuare în alte domenii. Compania a cheltuit 113 miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare în total în ultimii cinci ani, cu o rată medie anuală de creștere de aproximativ 16%. De asemenea, a lansat recent căștile Vision Pro - prima sa categorie de produse noi în aproape un deceniu - și a dezvoltat această afacere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE