BANI ȘI AFACERI
Ministrul Agriculturii: Posibilă majorare a prețului pâinii, pe fondul creșterii costurilor de producție
Petre Daea, estimează că pâinea va costa mai mult în acest an, întrucât toate costurile de producţie sunt mai mari, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu. Potrivit ministrului, fermierii vor vinde grâul la un preţ majorat pentru a putea să îşi acopere cheltuielile de până acum.
Țările din Europa care îi ajută pe oameni să compenseze costul vieții
Pe măsură ce prețurile la energie cresc vertiginos, în timp ce salariile rămân neschimbate, unii trăiesc din salariu în salariu, iar alții sunt nevoiți să decidă dacă să își cheltuiască fondurile limitate pentru a apinde lumina în casă sau pentru a umple frigiderul.
Trei fenomene economice care derivă din inflație și cum să înțelegem efectele lor asupra consumului
Ați mâncat vreodată la restaurantul dumneavoastră preferat și ați fost surprins să constatați că mâncarea nu era chiar atât de gustoasă sau că porțiile erau mult mai mici decât de obicei? Vi s-a părut că inclusiv gătitul acasă a devenit ceva mai scump?
Studiu | Sancțiunile „determină catastrofal” economia Rusiei
Sancțiunile au „paralizat în mod catastrofal” economia rusă, potrivit unui studiu al Universității Yale. Cercetarea arată că, de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a suferit o lovitură devastatoare din mai multe puncte de vedere.
Spania vrea să impună o taxă de 4,8% pe bănci pentru a contracara creșterea costului vieții
Spania vrea să taxeze suplimentar băncile pentru profiturile excesive realizate din dobânzi şi comisioane percepute clienţilor. Aceasta este cea mai curajoasă mişcare împotriva băncilor luată de o importantă ţară membră a Uniunii Europene pentru a contracara creşterea costului vieţii.
Estimări în scădere ale FMI pentru economia globală. Cum e impactată economia României de revizuirea FMI
FMI estimează că economia globală va crește mai puțin decât se anticipa, adică va avea un avans de doar 3,2% anul acesta şi de 2,9% anul viitor. Îngrijorările, de la nivel global se transferă și către bugetul la nivel de țară, spun specialiștii, acest lucru traducându-se prin prudența în investiții.
Indicele ROBOR la 3 luni în continuă creștere. Luni a atins pragul de 7,51%
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat, luni, la 7,51% pe an, de la 7,36%, vineri, un nivel mai mare fiind înregistrat pe 7 mai 2010, respectiv 7,81%.
Consilierul guvernatorului BNR: Lupta cu inflația, problema Băncilor Centrale
Banca Centrală Europeană a majorat joi ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani, indicând că ar putea urma noi creşteri în 2022. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR și Adrian Mitroi, profesor de economie, au vorbit la Euronews România despre această situație.
Indicele ROBOR la 3 luni în continuă creștere. Joi a atins pragul de 7,21%
ROBOR la 3 luni își continuă creșterea. Indicele în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă a ajuns astăzi la 7,21%, potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Start-Up Nation, a treia ediție: 500 de milioane de lei pentru afaceri la început
S-a lansat a treia ediţie a programului Start-Up Nation. Firmele au început deja să aplice pentru fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei. Orice tip de activitate poate primi finanțare prin Start Up Nation, mai puțin cea agricolă.
Judecătorii CCR, bugetari de lux. Veniturile unui judecător pot depăși 150.000 de euro pe an
Unii dintre cei mai bine plătiți bugetari din România sunt judecătorii Curții Constituționale. Cele mai recente declarații de avere arată venituri impresionante obținute de aceștia, în special din salarii, sporuri și pensii speciale.
Ce facem cu economiile. Inflația învinge aproape toate variantele de investire
Creșteri de prețuri, explozia inflației și a dobânzilor, toate acestea îi îngrijorează pe românii care reușesc să mai pună și ceva bani deoparte. Euronews a analizat variantele de economisire pe care le avem în clipa de față.
Ciucă: Românii din diaspora au nevoie de date privind accesarea fondurilor europene
Premierul le-a cerut ministerelor să-şi creeze pe site-urile de prezentare o secţiune în care să prezinte date despre posibilităţile de accesare a fondurilor europene şi alte informaţii utile, pentru a veni în sprijinul românilor din diaspora, în special a celor care doresc să se întoarcă în ţară.
Cristian Pîrvulescu, politolog, în contextul inflației record: „Guvernanții nu au curajul să crească taxele sau să facă politici de austeritate”
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% în mai. Acesta este un nou record, deoarece actualele creșteri ale prețurilor nu au mai fost atinse de mai bine de 20 de ani.
ANALIZĂ | Prețurile alimentelor din România vs. prețurile alimentelor din alte țări din Europa
Cafea mai scumpă ca în Italia, lapte mai costisitor decât în Franța și cartofi mai ieftini ca la vecinii unguri. Euronews România a folosit, pentru comparație, cea mai mare bază de date internaționale.
Pensiile speciale, din nou în discuție. UE impune României reducerea acestora
Liderii coaliției anunță că pregătesc o legislație pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Proiectul ar putea ajunge în Parlament în această toamnă, urmând să fie dezbătut și adoptat până la finalul anului.