Ziua de 24 iunie are o semnificație aparte pentru români. Această zi marchează Ziua internațională a Iei românești, dar și Sânzienele și Drăgaica.
Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care ziua de 24 iunie a fost declarată oficial ”Ziua Iei”. În această zi unitățile de învățământ sunt invitațe să participe la evenimente de promovare a iei, chiar dacă elevii au intrat în vacanță.
Inițiativa a luat naștere în anul 2013, pe rețeaua de socializare Facebook și a devenit în scurt timp un eveniment internațional.
Propus de comunitatea online „La Blouse Roumaine”, acest eveniment este în prezent celebrat în numai puțin de 48 de țări, în peste 100 de orașe de românii de pretutindeni.
Bluza din pânză a impresionat o lume întreagă prin broderiile sale și pentru a readuce aminte acest lucru, oameni din întreaga lume îmbracă ia în această zi de sărbătoare.
Modelele broderiilor iei româneşti, sunt diferite în funcție de zonă. Și culorile iilor reprezintă un element aparte în costumul popular tradițional. Semnificațiile de pe ie depinde de regiunea din care provin cei care o poartă, dar, mai ales, de vârstă și de rangul social.
Culoarea roșie simbolizează sângele, viața, soarele, focul și iubirea. Culoarea galbenă semnifică lumină, tinerețe, fericire. Verdele înseamnă prospețime, frăgezime, speranță, fertilitate. Albastrul este frumusețea cerului senin.
Numeroase personalități din țara noastră au integrat în garderoba lor ia. Printre ele se numără regina Maria, principesele Ileana și Elena, dar și cântăreața Maria Tănase. Printre vedetele internaționale care au purtat ia românească se numără și Halle Berry, Adele si Nicole Kidman.
De altfel, Yves Saint Laurent s-a inspirat din tablourile pictorului francez Henri Matisse şi a urcat pe podium ia românească în colecţia din 1981. Creaţia a făcut înconjurul lumii şi a rămas o piesa iconică a brandului Yves Saint Laurent. Totodată, ia s-a regăsit şi în colecţia primăvară-vară Tom Ford 2012.
Festivalul Iei, la București
Capitala găzduiește un festival care va cuprinde o expoziție marca Art Safari de ii și costume populare, proiecții și ateliere creative pentru copii, o șezătoare autentică urbană și parada modei.
IEsc @ CREART, eveniment ce are loc în perioada 23-25 iunie, în Piața Alexandru Lahovari nr. 7, la CREART - Grădina cu Filme, debutează cu o expoziție de patrimoniu etnografic, „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova”, care va avea în prim plan ia românească, inspirația și simbolurile sale.
”Promovarea IEI (element identitar care a fost inclus în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii” în data de 1 decembrie 2022) prin continuitatea proiectului IEsc – urban, contemporan, românesc la CREART – Grădina cu Filme, ne bucură nespus, instituția susținând revitalizarea acestui element de port popular devenit brand de țară și o permanentă sursă de inspirație prin motivele care alcătuiesc universul său plin de semnificații.
Cămașa cu altiță este o piesă valoroasă a portului popular, simbol al culturii noastre, care transcende timpul și spațiul, fiind un etalon de măiestrie și înclinație spre frumos. Acest festival are rolul de a valorifica identitatea națională și patrimoniul imaterial și de a prezenta și promova, într-o manieră unică, elemente ale folclorului autentic integrate în contemporan.”, a declarat Claudia Popa, director CREART.
Sărbătoarea de Sânziene și Drăgaica
Sânzienele sau Drăgaica e o sărbătoare populară românească care e plină de tradiție și mai multe superstiții, dar și obiceiuri populare.
În folclor, Sânzienele erau considerate a fi femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Mircea Eliade este de părere că Sânzienele continuă un cult roman închinat zeiței Diana (Sanctae Dianae), venerată și pe teritoriul Daciei.
Sânzienele sau Drăgaica marchează mijlocul verii și e considerată și momentul prielnic pentru culegerea plantelor de leac.