Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski cere arme și garanții de la NATO înainte ca Ucraina să înceapă negocierile cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Guvernul de la Kiev are nevoie de mai multe arme și garanții de securitate din partea NATO, înainte de a începe posibile negocieri cu Rusia pentru a pune capăt războiului declanșat de Moscova în februarie 2022, transmite agenția France Prese, citată de Agerpres.

Liderul de la Kiev af ăcut aceste afirmații după ce s-a întâlnit cu noua şefă a diplomaţiei europene, Kaja Kallas, şi cu noul preşedinte al Consiliului European, Antonio Costa. Cei doi oficiali europeni au efectuat o vizită simbolică de sprijin la Kiev în prima zi a mandatului lor.

Întrevederea are loc într-un moment în care există tensiuni tot mai mari între Moscova și Occident, după ce Ucraina a bombardat cu rachete americane și britanice teritoriul Rusiei. În replică, Moscova a lansat rachete hipersonice experimentale asupra Ucrainei și a amenințat că ar putea recurge și la atacuri nucleare.

În condițiile în care cresc presiunile asupra Ucrainei pentru a începe negocierile cu Rusia, inclusiv din partea aliaților Kievului, Zelenski a atras atenția că ţara sa are nevoie de „arme, inclusiv un număr bun sau suficient de arme cu rază lungă de acţiune, de diferite tipuri”.

Zelenski cere ca Ucraina să fie invitată să adere la NATO

De asemenea, președintele ucrainean a menționat că este nevoie și de un „pas înainte cu NATO”.

„Invitarea Ucrainei de a adera la NATO este necesară pentru supravieţuirea noastră", a susţinut Zelenski, potrivit sursei citate.

În schimb, Moscova a precizat a lansat invazia pentru a împiedica o apropiere între Ucraina şi Alianţa Nord-Atlantică.

„Numai când vom avea toate aceste elemente şi vom fi puternici, va trebui să stabilim (...) agenda întâlnirii cu asasinii”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Cu câteva ore mai devreme, preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a declarat că vizita sa la Kiev este "un mesaj clar". "Suntem alături de Ucraina şi continuăm să îi oferim tot sprijinul nostru", le-a declarat el jurnaliştilor.

Noua conducere a UE, dispusă să sprijine Ucraina

Noii lideri ai Uniunii Europene sunt dispuși să arate un sprijin puternic pentru Ucraina într-un moment în care forţele sale se retrag pe front. De asemenea, revenirea la Casa Albă a preşedintelui Donald Trump stârneşte temeri privind o încetare a ajutorului american pentru Ucraina.

În tot acest timp, Armata rusă a anunțat duminică capturarea a două noi localități din estul Ucrainei, Illinka şi Petrivka, într-o regiune în care progresele sale s-au accelerat la un nivel fără precedent față de primele săptămâni ale războiului.

Noua șefă a diplomației UE: Situaţia din Ucraina este foarte, foarte gravă

În ultimele săptămâni, Ucraina a fost ţinta mai multor atacuri ce vizează infrastructura sa energetică, care au provocat întreruperi masive de curent pe măsură ce iarna se apropie.

„Situaţia din Ucraina este foarte, foarte gravă, dar este clar că are, de asemenea, un cost foarte mare pentru Rusia", a asigurat Kaja Kallas, fost prim-ministru al Estoniei, cunoscută pentru a fi susţinătoarea unei politici dure împotriva Moscovei.

Vineri, preşedintele Zelenski a solicitat NATO să ofere protecţie regiunilor Ucrainei încă controlate de Kiev şi a lăsat să se înţeleagă că atunci va fi gata să renunţe pentru moment la încercarea de a recupera teritoriile ocupate de Rusia.

Ce condiții pune Putin pentru a opri războiul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin vrea ca Ucraina să cedeze patru regiuni din sud şi est,pe lângă Peninsula Crimeea, anexată în 2014, şi să renunţă la aderarea la NATO.

În schimb, Kaja Kallas, noua șefă a diplomației UE, a afirmat că „cea mai puternică garanţie a securităţii este apartenenţa la NATO”.

Diplomaţii occidentali susţin însă că există puţine şanse ca Alianţa să acorde Ucrainei statutul de membru în curând, având în vedere opoziţia unui număr mare de ţări care se tem să fie atrase într-un război direct cu Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE