Știrea inițială:
Statele Unite au lăsat să se înțeleagă că se retrag din rol de mediator în negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia. Departamentul de Stat a declarat că schimbă „metodologia modului” în care contribuie la discuții și că nu va mai „zbura în jurul lumii” pentru întâlniri.
Ulterior, purtătoarea de cuvânt Tammy Bruce, cea care a făcut declarațiile într-un briefing de presă, a revenit cu precizări. În urma acestora, se înțelege că americanii nu au luat o decizie fermă, deși sunt nemulțumiți de evoluția situației.
„Dacă și când se va întâmpla (n.r. retragerea de la mediere)” - aceasta e decizia președintelului Trump
Oficialii americani au revenit prin vocea purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce. Aceasta a vorbit despre „fake news” în ceea ce privește comentariul său, care a lăsat să se înțeleagă că asistăm la o retragere fermă a Statelor Unite din rol de mediator. „Așa cum spus și Secretarul Marco Rubio, dacă nu apare progresul către o soluție reală, în urma discuțiilor, Statele Unite vor face un pas în spate. Dacă și când s-ar ptuea întâmpla - va fi decizia Președintelui. Noi facem presiuni asupra ambelor tabere să livreze un progres real.”
Anunțul Washingtonului, o posibilă scuză
Sasha Vakulina, jurnalist Euronews spune că declarația Washingtonului ar reprezenta un soi de scuză.
„Într-adevăr ceea ce am auzit de la Washington este că SUA vor face un pas înapoi, dar trebuie să știți că ei rămân foarte angajați pentru a sprijini eforturile de pace atunci când vine vorba de invazia Rusiei în Ucraina. Trump a promis că va pune punct războiului în primele 24 de ore, dar apoi au trecut 100 de zile. SUA încearcă să comunice cu Moscova atunci când vine vorba despre o încetare a focului. Acest lucru nu a funcționat foarte bine. Așadar acum avem această declarație de la Washington care ar putea reprezenta un fel de scuză”.
Kievul și Moscova trebuie să prezinte propuneri „concrete”
Noua poziție de pe care SUA amenință că va privi discuțiile de pace vine după semnarea acordului privind mineralele cu Ucraina în condiții mai bune decât se credea inițial. Donald Trump ar fi avizat, de asemenea, prima rundă de livrări de arme către Kiev, din partea administrației sale.
Departamentul de Stat a declarat că Kievul și Moscova trebuie să prezinte acum propuneri „concrete” pentru a pune capăt războiului și ar trebui să se întâlnească direct pentru a rezolva conflictul.