Yves Saint Laurent a schimbat modul în care se îmbracă femeile, oferindu-le posibilitatea de a renunța la rochii în favoarea costumelor. A fost primul designer care a adus arta pe podium, iar piesele sale au luat viață prin operele lui Van Gogh și Picasso imprimate pe materiale.
Yves Saint Laurent - creatorul de modă care a luptat pentru diversitate
Yves Saint Laurent le-a oferit femeilor mai mult decât niște piese vestimentare - le-a oferit încredere în sine, sexualitate și curajul de a renunța la feminitatea așteptată de societate. Le-a oferit costume, trenchuri, cizme mulate, jachete provocatoare și, poate, cel mai important, confort.
De mic și-a creat propria casă de modă imaginară
Modelele erau tăiate din revistele de modă ale mamei sale pe care le îmbrăca în propriile creații. Unde? La Palatul Vendome unde, peste ani, și-a și ținut prezentările de modă. La doar 18 ani a câștigat Woolmark Prize, un premiu important al industriei care recunoaște talentul creatorilor de modă de a se „juca” cu lâna.
Pentru că l-a înfrânt pe Christian Dior - care la acea vreme era cel mai important designer al momentului - l-a adus ca asistent. În 1957, când a murit Dior, i-a luat locul ca director creativ al casei de modă, dar abordarea sa nu se „pupa” cu piesele clasice Dior. Era prea arogant, prea tânăr, pentru eleganța brandului, chiar dacă deja era denumit salvatorul couturului franțuzesc.
În viziunea sa, corpul feminin nu trebuie ascuns
A crezut cu tărie că hainele pentru femei sau corpul lor nu trebuie să fie un subiect tabu și nu trebuie să fie limitat la o anumită paletă de culori „feminine”. Viziunea sa și atenția din presă pe care a atras-o a dus la o cădere nervoasă. S-a repus însă repede pe picioare și și-a creat propriul brand, unde a avut mână liberă. A fost înaintea timpului înțelegând că pe cât de frumoasă este, eleganța nu este practică, așa că s-a hotărât să creeze piese elegante ce pot fi purtate și în viața de zi cu zi. Criticii de modă au fost duri cu viziunea sa, însă oamenii au îmbrățișat noul concept de “ready to wear”.
În 1966 a dat rochiile jos de pe femei și le-a înlocuit cu Le Smoking, un costum negru inspirat din hainele pe care le purtau bărbații la acea vreme în saloanele de fumat, smoking realizat dintr-un material care oprea mirosul de țigară. A avut un succes atât de mare, încât Saint Laurent a adus o nouă variantă în fiecare colecție, până în 2002.
Yves Saint Laurent a murit în 2008, dar numele său rămâne. Casa lui de modă valorează 390 de miliarde de dolari și continuă să le ofere femeilor încrederea în sine. A fost primul creator de modă onorat, în viață find, în 1983, de muzeul Metropolitan de artă din New York cu o expoziție dedicată colecțiilor sale.