Weekenduri fără evenimente culturale. Ministrul Culturii: „Accesul la muzee, teatru, concerte ar putea fi suspendat”

Fără spectacole de teatru, concerte și vizite la muzeu sau bibliotecă în weekend. Asta s-ar putea întâmpla în două luni, spune ministrul Culturii. Instituția nu-și va mai permite, în actualele condiții de austeritate, să plătească sporurile pentru weekenduri și sărbători legale, obținute de sindicate în noul Contract Colectiv de Muncă.

Ministrul Culturii spune că există riscul ca din toamnă să nu mai fie evenimente culturale în zilele libere.  

Andras Demeter, ministrul Culturii: „Dacă și până acum existau sporuri privind orele lucrate în weekend sau orele lucrate în sărbători legale. Acum cuantumul acestor sporuri a crescut și este o perioadă de grație, să-i zicem așa, de 90 de zile, timp în care trebuie să fie acordate timp liber corespunzător, așa cum scrie legile speciale sau, în caz contrar, dacă acest lucru nu este posibil, să se plătească aceste cuantumuri mult crescute față de ceea ce cu ceea ce eram obișnuiți.”

Ruth Novacovici, jurnalistă Euronews România: „Ministerul și primăriile nu ar avea bani să plătească niște sporuri negociate cu fosta conducere a ministerului culturii, sporuri care sunt acum prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.”

Andras Demeter, ministrul Culturii: „Noi când am ales aceste meserii ne-am asumat că vom lucra atunci când ceilalți ne privesc. Dacă părțile insistă să fie preluate „în acest univers”, în acest mod de existență de care vorbim, niște reguli care se practică în fabrici și uzine, care se practică în viața acelora cărora ne adresăm, este un conflict fundamental între cele două lumi.”

Sindicatele sunt revoltate

Reprezentanții sindicatelor spun că sporurile, care ar fi, în medie, de 35 de lei pe zi, nu reprezintă un efort colosal pentru stat. 

Georgel Balaci, președinte Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă: „Domnul  ministru  a  vorbit înainte de a face niște  evaluări concrete  și vă  spun  asta  din  sursă  sigură,  pentru  că  am  tot  vorbit cu colegii din teritoriu și din București. N-a existat nicio presiune, ați auzit vreun comunicat, că dacă nu ne dați, ieșim în stradă, închidem, facem. Ați auzit așa ceva de la noi? Nu Noi am încercat să stăm de vorbă și încercăm să stăm, dar dânsul nu nu are dialog cu noi.”

Luăm un exemplu:  un angajat de la Muzeul Peleș din Sinaia câștigă 2.868 de lei net.  Cu noile sporuri de 35% din salariul de bază incluse în Contractul Colectiv de Muncă , acesta ar urma să primească la finalul lunii câte 11 lei în plus pentru fiecare oră lucrată în weekend. 

Iar pentru un montator de la Teatrul Luceafărul din Iași, cuantumul este și mai mic – de 10,41 lei. Însă, nu toți angajații lucrează în weekenduri și de sărbători. 

Georgel Balaci, președinte Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă: „Vorbim de câțiva oameni, fiecare instituție, nu vorbim de zeci de sute. Gândiți-vă că un muzeu, cel mai mare din România, are 240 de angajați, dintre care maxim 20-25 lucrează în weekend.” 

Însă, sunt și cazuri în care statul ar trebui să plătească mai mult. De exemplu, în cazul acestui curator la muzeu, cu salariul net de 4.973 de lei, sporul, pe oră, ar fi 53 de lei. Deci dacă angajatul ar lucra o zi de weekend cu program normal de 8 ore,  ar primi un spor de 428 de lei. 

Fosta ministră a Culturii, liberala Raluca Turcan, a reacționat la declarația succesorului său. Spune că se va opune ferm suspendării evenimentelor culturale din toamnă și că „economiile la buget nu pot să aibă ca rezultat eradicarea culturii”.