Președintelui rus, Vladimir Putin, îi place să se prezinte poporului ca un nou țar, precum Petru cel Mare sau Ivan al III-lea. Dar războiul declanșat în urmă cu un an de zile în Ucraina nu a produs momentan rezultatele dorite, iar în Rusia există teama că aventura militară a lui Putin va împinge țara pe marginea prăpastiei, notează The Washington Post. Liderul rus are nevoie disperată de o victorie militară pentru a-și asigura propria supraviețuire în fruntea statului, pentru că, așa cum declara un militar rus, „în Rusia, loialitatea nu există”.
Invazia Ucrainei a avut la bază ambiția nemăsurată a lui Vladimir Putin de a remodela ordinea mondială. În ciuda înfrângerilor militare repetate, Putin și-a întărit controlul pe plan intern, folosind războiul pentru a distruge orice formă de opoziție și pentru a crea o societate închisă și paranoică.
„Trebuie să existe o înfrângere militară totală”
Poziția lui Putin, în vârful piramidei puterii de la Kremlin, ar putea fi amenințată însă pe măsură ce se conturează tot mai clar un fiasco în Ucraina. Pentru mulți membri ai elitei ruse care încă îl mai susțin pe Vladimir Putin, invazia Ucrainei a destrămat 30 de ani de progres realizat de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Viziunea lui Putin asupra lumii îi îngrozește pe mulți oligarhi ruși care mărturisesc că războiul împotriva Ucrainei a reprezentat o eroare strategică catastrofală. Momentan aceste voci rămâne izolate în Rusia pe fondul atmosferei de teamă generalizată creată de Putin.
„În rândul elitei există acest sentiment, înțeleg că a fost o greșeală (invazia Ucrainei), dar se tem să facă ei înșiși ceva”, a declarat singurul diplomat rus care a demisionat în mod public din funcție din cauza războiului, Boris Bondarev. „Ei s-au obișnuit ca Putin să ia toate deciziile”.
Bondarev mai spune că elita va acționa doar atunci când „va înțelege că Putin conduce țara spre un colaps total. În timp ce Putin continuă să bombardeze și să atace, oamenii cred că situația nu este atât de rea. Trebuie să existe o înfrângere militară totală. Numai atunci oamenii vor înțelege că trebuie să facă ceva”.
Indiferența Moscovei
În ciuda numărului mare de victime înregistrate în rândul armatei ruse, Moscova rămâne un oraș aparent indiferent față de ororile războiului care are loc la doar câțiva kilometri mai la Vest. Restaurantele și cafenelele sunt înțesate zilnic de clienți. Putin încearcă să creeze o societate militarizată, ultra-naționalistă, hrănită constant cu o propagandă anti-occidentală.
Din momentul în care Putin a ajuns la putere în Rusia, în 2000, legitimitatea acestuia s-a bazat pe o combinație între popularitatea și statura sa în rândul elitelor și capacitatea acestuia de a genera teamă prin deposedarea unora de bunurile lor și prin aruncarea altora în închisoare. Dar înfrângerile din Ucraina i-au afectat această poziție. Pentru Putin, destrămarea Uniunii Sovietice a reprezentat „cea mai mare catastrofa geopolitica din secolul trecut”, iar președintele rus pare că încearcă să îndrepte ceea ce el percepe drept greșeli istorice. În viziunea sa revizionistă, Ucraina a aparținut întotdeauna Rusiei.
Reacții din ambele tabere
Din ce în ce mai izolat, Putin se confruntă cu resentimente tot mai acute din partea ultra-naționaliștilor ruși care consideră că ar trebui să acționeze mai radical pentru a forța capitularea Ucrainei. Pe de altă parte, facțiunea cu înclinații liberale consideră că războiul reprezintă o eroare strategică gravă. Aceste două tabere au viziuni diametral opuse, iar în ultima vreme, Putin și-a restrâns cercul de apropiați la doar câțiva membri ai liniei dure. Aceștia din urmă consideră că trimiterea mai multor militari în Ucraina și creșterea producției militare reprezintă calea spre victorie.
Nimeni nu știe însă cu adevărat cum ar putea defini Vladimir Putin o victorie în războiul din Ucraina. Unii spun că el se va mulțumi cu preluarea regiunilor Donețk și Lugansk din estul Ucrainei. Alții spun că Putin nu a renunțat încă la planurile sale de a cuceri capitala Ucrainei și de a răsturna guvernul de la Kiev.
Între timp, în țară s-a instalat un pesimism profund cu privire la deznodământul confruntării. Cei care consideră că războiul este pierdut acoperă tot spectrul politic, de la ultra-naționaliști, până la liberali. „Se pare că este imposibil să se obțină o victorie politică sau militară”, a declarat un oficial de stat, vorbind sub protecția anonimatului. În aceste condiții devine tot mai greu de spus când și în ce fel se va încheia războiul din Ucraina.