Președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Americii în Orientul Mijlociu și unul dintre principalii beneficiari ai ajutorului american, a ordonat recent subordonaților să producă până la 40.000 de rachete care să fie trimise în secret Rusia, potrivit unui document al serviciilor secrete americane, dezvăluit de The Washington Post.
Documentul strict secret, datat 17 februarie, rezumă presupusele conversații dintre Sisi și oficiali militari egipteni de rang înalt și se referă, de asemenea, la planurile de a furniza Rusiei muniții pentru artilerie. În document, Sisi îi instruiește pe oficiali să păstreze secrete producția și transportul rachetelor „pentru a evita problemele cu Occidentul”.
Dezvăluirea vine în contextul în care Rusia duce un război cu Ucraina, în care ambele părți caută să își realimenteze arsenalele militare epuizate.
Un oficial guvernamental american, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a aborda informații sensibile, a declarat pentru publicația de peste Ocean că: „Nu suntem la curent cu acest plan”, referindu-se la inițiativa de export de rachete. „Nu am văzut să se întâmple așa ceva”, a adăugat oficialul.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, a precizat că Departamentul de Justiție a deschis o anchetă privind scurgerea de documente clasificate.
O manevră riscantă pentru Egipt
Furnizarea de arme Rusiei pentru războiul său purtat în Ucraina ar reprezenta o manevră riscantă pentru Egipt, o națiune care, în ciuda legăturilor tot mai strânse cu Moscova, rămâne profund investită în parteneriatul său cu Statele Unite. Timp de decenii, Washingtonul a oferit țării un ajutor de securitate de peste 1 miliard de dolari pe an.
Documentul nu spune în mod explicit de ce Rusia este interesată să achiziționeze rachetele, dar armata sa a folosit cantități uriașe de muniție în război, iar guvernul american a afirmat că Coreea de Nord furnizează în mod clandestin Rusiei muniție pentru artilerie și că China se gândește să facă același lucru.
Egiptul și alți parteneri americani din Orientul Mijlociu au încercat să păstreze un soi de neutralitate în confruntarea dintre Rusia și Ucraina. Invazia Rusiei în Ucraina a crescut prețurile materiilor prime la nivel global și a pus o presiune serioasă asupra Egiptului, principalul importator mondial de grâu, care a primit peste 80% din grâul său din Rusia și Ucraina în ultimii ani.
O operațiune clandestină
Documentul descrie faptul că Sisi a dat instrucțiuni la 1 februarie pentru a păstra secretă aprovizionarea cu rachete pentru „a evita problemele cu Occidentul”, spunându-i unei persoane la care se face referire doar ca Salah al-Din că muncitorilor din fabrici ar trebui să li se spună că proiectilele sunt destinate armatei egiptene. Salah al-Din este probabil Mohamed Salah al-Din, ministrul de stat pentru producția militară.
Documentul îl citează pe Salah al-Din spunând că va „ordona oamenilor săi să lucreze în schimburi dacă va fi necesar, pentru a răsplăti Rusia pentru ajutorul acordat anterior”. Documentul nu precizează clar care a fost ajutorul rusesc anterior. Documentul scurs îl citează pe Salah al-Din spunând că rușii i-au spus că sunt dispuși să „cumpere orice”.
Colaborarea ruso – egipteană
Moscova și Cairo au încheiat recent mai multe acorduri semnificative, inclusiv un acord în acest an pentru ca Rusia să construiască un atelier feroviar masiv în Egipt. Rosatom, corporația de stat rusă pentru energie atomică, a început, de asemenea, anul trecut, construcția primei centrale nucleare din Egipt.
Poate cel mai important, după ce războiul din Ucraina a întrerupt accesul la grâul ucrainean, Cairo a început să se bazeze foarte mult pe achizițiile de cereale rusești. Acest aranjament a ajutat Egiptul să evite penuria de grâu care ar putea declanșa tulburări sociale într-o țară în care sărăcia este larg răspândită și unde pâinea este servită la aproape fiecare masă. Egiptul încearcă să evite o revoltă internă, pe fondul unei crize economice acute, inclusiv o monedă devalorizată, o inflație ridicată și creștere a prețurilor la alimente.
Documentul nu spune în mod explicit dacă rachetele care ar urma să fie produse pentru Rusia sunt Sakr 45, dar astfel de rachete ar fi compatibile cu lansatoarele de rachete rusești.
Furnizarea de arme către guvernul rus ar putea declanșa, de asemenea, sancțiuni americane împotriva Egiptului.
Companiile deținute de armată au prosperat sub conducerea lui Sisi. El a supervizat deschiderea mai multor fabrici militare noi în ultimii ani, inclusiv a uneia din 2020, numită Factory 300, care produce arme de calibru mic, muniție și rachete.
Conversația din 1 februarie, în care ar fi fost implicat Sisi, ar fi avut loc la doar câteva zile după ce secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele egiptean în timpul unei vizite la Cairo. Imediat după vizita lui Blinken, ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry a călătorit la Moscova pentru discuții cu liderii ruși.
Relațiile dintre Statele Unite și Egipt au fost tensionate în ultimii ani, în condițiile în care administrația Biden a sporit presiunea asupra guvernului Sisi din cauza istoricului său de reprimare a societății civile, de încarcerare a dizidenților și de utilizare a forței împotriva criticilor regimului.