Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vulcanul din Islanda a erupt din nou. Cât de sigur este să călătoriți și cum afectează zborurile fenomenul

Un vulcan din Islanda a erupt pentru a șasea oară în trei luni, aruncând lavă roșie printr-o fisură de 4 kilometri în Peninsula Reykjanes.

Erupția a început la scurt timp după ora locală 21.00, pe 22 august, în urma unei serii de cutremure puternice, iar în decurs de o oră, o fisură de 4 kilometri a străpuns craterul Sundhnúkur.

Halldór Björnsson, responsabil cu vremea și clima în cadrul Agenției norvegiene de meteorologie, a declarat pentru portalul islandez de știri Vísir că, spre deosebire de erupțiile anterioare, fluxul de lavă nu se îndreaptă spre orașul Grindavik, care a fost evacuat în mare parte în decembrie, când vulcanul a revenit la viață după 800 de ani de inactivitate.

Drumurile din jurul vulcanului au fost închise pentru a proteja oamenii de gazele toxice.

Vizitatorii au fost evacuați din centrul termal Blue Lagoon, una dintre cele mai importante atracții turistice ale Islandei, și acesta rămâne închis.

Deși se află la doar 20 km nord de locul erupției, Aeroportul Internațional Keflavik - principalul aeroport internațional din Islanda - rămâne deschis, iar zborurile continuă să aterizeze și să.

Dacă intenționați să călătoriți spre sau dinspre zona afectată, iată toate detaliile privind recomandările guvernelor și companiilor aeriene europene.

Cât timp va dura erupția vulcanului din Islanda?

Oficiul meteorologic islandez a informat publicul cu privire la vulcanul Reykjanes la primele ore ale dimineții.

Această erupție nu pare să fie la fel de intensă ca activitatea recentă.

Într-o declarație, aceștia au spus: „Seismicitatea este destul de stabilă, iar activitatea principală este la capătul nordic al fisurii eruptive. Prin urmare, este puțin probabil ca fisura să se extindă spre sud. Nu poate fi exclusă posibilitatea ca fisura eruptivă să se extindă spre nord.”

Înainte de erupțiile recente, sistemul vulcanic Svartsengi de la nord de Grindavik fusese inactiv timp de aproximativ 780 de ani. Vulcanul se află doar câțiva kilometri vest de Fagradalsfjall, care a fost adormit timp de 6 000 de ani înainte de a reveni la viață în martie 2021.

Erupția vulcanului din Islanda „nu este o atracție turistică”

Noaptea trecută târziu, turiștii s-au adunat pentru a vedea erupția maiestuosului vulcan.

„Am crezut doar că este aurora boreală”, a spus Mahnoor Ali, în vizită din Maryland, SUA. Este cel mai tare lucru pe care l-am văzut în viața mea, sincer.”

Cu toate acestea, în trecut, autoritățile au avertizat vizitatorii să stea departe de Reykjanes.

„Aceasta nu este o atracție turistică și trebuie să o urmăriți de la mare distanță”, a declarat Vidir Reynisson, șeful Protecției Civile și Managementului Situațiilor de Urgență din Islanda, pentru postul național de televiziune RUV.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE