Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erupțiile vulcanilor Etna și Stromboli: Iată dacă este sigur să călătoriți în Sicilia și dacă zborurile sunt anulate

Călătorii care au zboruri dinspre și de pe aeroportul Catania - una dintre principalele porți internaționale de intrare în Sicilia - s-au confruntat luni cu întârzieri severe din cauza ultimei erupții a muntelui Etna.

Vulcanul activ din Europa a înregistrat o activitate semnificativ crescută în ultima săptămână.

Stromboli, de pe insula Aeolian din apropiere, este, de asemenea, afectată. Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia din Catania a raportat că cenușa emanată de Muntele Etna a ajuns la o înălțime uluitoare de 4,35 kilometri în aer.

Prin urmare, spațiului aerian din apropierea vulcanului a fost în mare parte închis pentru aeronavele de pasageri. Serviciile normale au fost reluate la aeroport.

Sezonul estival din Sicilia fiind în plină desfășurare, la ce ar trebui să se aștepte călătorii atunci când vulcanul Etna erupe?

Ce fel de perturbări a provocat traficul aerian erupția vulcanului Etna?

Cel puțin 90 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Catania, perturbând activitatea a aproximativ 15 000 de pasageri.

Numai compania Ryanair a fost nevoită să anuleze 42 de zboruri. Compania Easyjet a fost și ea afectată.

"Ne pare rău că zborul dvs. a fost anulat. Acest lucru se datorează faptului că activitatea vulcanică din CTA [Catania] cauzează restricții în zonele în care avioanele au voie să zboare.", au transmis pasagerii.

O mare parte a călătorilor s-au aflat pe zboruri redirecționate, mulți dintre aceștia ajungând la Palermo, aeroportul care deservește capitala Siciliei și care se află la 4 ore de mers cu mașina de Catania.

Este posibil ca vulcanul Etna să continue să erupă?

Departamentul de Protecție Civilă din Italia a avertizat că acesta nu este un eveniment izolat.

"Italia, împreună cu Islanda, are cea mai mare concentrație de vulcani activi din Europa și este una dintre primele din lume în ceea ce privește numărul de locuitori expuși riscului vulcanic. Vulcanii activi sau potențial activi sunt situați în sudul Italiei, cu diferite grade de pericol", au afirmat aceștia într-o declarație.

De asemenea, departamentul a sfătuit localnicii și turiștii să "urmeze instrucțiunile autorităților de protecție civilă transmise prin radio, televiziune.

Vulcanul Stromboli: Italia emite alertă roșie din cauza vulcanului de pe insula Aeolian

Etna nu este singurul vulcan care provoacă probleme Siciliei. Joi târziu, Departamentul de Protecție Civilă din Italia a emis o alertă roșie din cauza erupției vulcanului Stromboli din apropiere, ridicând nivelul amenințării potențiale de la moderat la grav.

Stromboli este una dintre insulele eoliene, situate în largul nord-estului Siciliei și destinații turistice populare în special vara.

Ministrul Protecției Civile, Nello Musumeci, a declarat că Stromboli este "sub supraveghere" și a confirmat că există planuri de evacuare în caz de urgență și că pompierii au dublat preventiv numărul pompierilor de pe insulă.

Videoclipurile și imaginile de pe Stromboli au arătat un nor de cenușă uriaș care se ridica dramatic din mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE