Vremea extremă schimbă fața celor mai importante destinații de vacanță din Europa. Vara trecută, seceta și valurile de căldură au dus la secarea lacurilor, la raționalizarea apei și la avalanșe mortale.
Iarna a adus puțin răgaz. În fața unor precipitații scăzute din punct de vedere istoric și a vremii călduroase, stațiunile de schi au fost închise, iar canalele celebre au rămas uscate.
Pentru cei care se bazează pe turiști, a fost de-a dreptul devastator. Iar pentru călători, o imagine alarmantă a ceea ce ne așteaptă în ceea ce privește încălzirea globală.
Așadar, este posibil ca valurile de căldură de anul trecut să se întoarcă în această vară. Cum ar putea afecta vremea extremă vacanțele tale?
Ce impact a avut iarna călduroasă din Europa asupra turiștilor?
Stațiunile de schi din Europa au ieșit din iarnă pe picior greșit. Din Franța până în Elveția, destinațiile pentru sporturi de iarnă au fost nevoite să închidă pârtiile.
Franța a încheiat anul 2022 cu unele dintre cele mai ridicate temperaturi din ultimii 25 de ani. În ianuarie - de obicei sezonul de vârf - stațiunea de schi franceză Ax 3 Domaines s-a închis complet. Le Gets și Morzine, în populara zonă Portes de Soleil, au închis toate pârtiile, cu excepția a două.
Belarus, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Țările de Jos, Spania, Spania și Elveția au întâmpinat, de asemenea, noul an cu temperaturi record.
"Nu am mai văzut niciodată o astfel de prognoză. Niciodată", a scris pe Twitter Ryan Stauffer, climatolog de la NASA, adăugând că "Implicațiile climatice sunt greu de ignorat".
I have never seen a forecast like this. Ever. pic.twitter.com/j2aFjayiGA
— Ryan Stauffer (@ryans_wx) December 30, 2022
În unele zone din Republica Cehă s-au înregistrat 19 grade Celsius, o temperatură care se atinge de obicei doar primăvara, în timp ce în nordul Spaniei s-au înregistrat aproape 25 grade Celsius.
Destinațiile renumite pentru sporturile de iarnă se reorientează pentru a păstra numărul de vizitatori. Având în vedere că schimbările climatice vor elimina schiul în stațiunea franceză de schi Métabief, aflată la altitudine joasă, până în 2035, au fost introduse noi activități în afara zăpezii, cum ar fi o pistă de tobogan, ciclism montan de iarnă, speologie și plimbări ghidate cu cai.
Vremea caldă care continuă până în 2023 a declanșat, în unele cazuri, turism în afara sezonului.
Din cauza nivelurilor scăzute ale apei induse de secetă, insulița San Biagio din Lacul Garda din Italia a devenit accesibilă pe o potecă îngustă. Plimbătorii și bicicliștii s-au grăbit să profite de fenomen - deși continuarea secetei ar putea avea un impact negativ asupra lacului pe măsură ce acesta intră în sezonul de vârt.
În alte părți, nivelurile scăzute ale apei au avut un impact negativ asupra turismului. Mareele scăzute și lipsa de precipitații au contribuit la secarea canalelor din Veneția.
Deși este un eveniment anual, o perioadă prelungită de presiune ridicată a făcut ca fenomenul să se prelungească. Ca urmare, este posibil ca plimbările cu gondola să nu fie la fel de ușor disponibile, iar turiștii sunt nevoiți să se familiarizeze cu sfaturile locale pentru a naviga pe apele scăzute.
Vacanța de vară va fi lovită de mai multe valuri de căldură?
În vara anului 2022, temperaturile extrem de ridicate au lovit nordul și vestul Europei. În cel mai bun caz, acest lucru a făcut viața extrem de inconfortabilă - atât pentru localnici, cât și pentru turiști.
În cel mai rău caz, a provocat pierderi de vieți omenești, multe țări confruntându-se cu secetă, incendii de pădure și pierderi de recolte.
Acestea au fost condiții periculoase pentru călători. Temperaturile record din iulie au provocat o avalanșă în Dolomiții italieni, provocând moartea a 11 alpiniști și rănirea altor opt.
În alte cazuri, vremea extremă a dat naștere unor noi atracții. Curiozități, de la arme vikinge în Norvegia la pietre ale foamei în Germania, au atras turiștii spre râurile secate ale Europei.
Se așteaptă ca anul 2023 să fie și mai cald.
Acest lucru se datorează în mare parte faptului că un model meteorologic de răcire cunoscut sub numele de La Niña, care a fost în vigoare timp de trei ani, se va încheia. De asemenea, se datorează și emisiilor de gaze cu efect de seră care împing temperaturile în sus, potrivit Met Office din Marea Britanie.
Cum să vă planificați vacanța în funcție de vremea extremă
Dacă plănuiți o călătorie în această vară, verificați din timp dacă există avertismente de caniculă și secetă în destinația voastră. Concentrându-vă bugetul de vacanță pe o escapadă de primăvară vă poate ajuta să evitați cele mai extreme temperaturi.
Amintiți-vă că piscinele, fântânile și lacurile pot fi afectate în destinațiile cu deficit de apă. Rețineți, de asemenea, că suvenirurile a căror producție se bazează pe ploaie pot avea un preț mai mare sau pot fi mai puțin disponibile, potrivit Euronews Travel.
Puteți contribui la conservarea destinațiilor dumneavoastră preferate de vacanță călătorind în mod mai durabil.