Volodimir Zelenski se află în prima vizită oficială în România, de la începerea războiului. Președintele Ucrainei nu a mai susținut discursul pe care îl avea programat în Parlament, însă s-a întâlnit cu Klaus Iohannis, iar cel doi au semnat un parteneriat strategic între România și Ucraina.
Volodimir Zelenski, în România
Cei doi președinți au abordat mai multe subiecte, printre care problema securității în regiunea Mării Negre și la porturile de la Dunăre, sprijinul militar oferit de România Ucrainei, sporirea acțiunilor de supraveghere în zona Mării Negre, dar și problema exporturilor de cereale.
Klaus Iohannis: "Astăzi începem concret procesul de a ridica relația dintre România și Ucraina la nivel de parteneriat strategic. Am semnat cu președintele Zelenski o declarație comună, care evocă exact acest cadru principial de cooperare.
L-am asigurat pe președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și în procesul de refacere și reconstrucție a țării.
Încă din primele clipe ale acestei agresiuni, care demonstrează că Rusia rămâne principala amenințare de securitate pentru Europa și în regiunea Mării Negre, susținerea Ucrainei înseamnă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei însemană consolidarea securității României. În dialogul nostru, am avut un schimb de opinii privind evoluțiile recente ale războiului.
Am condamnat atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurilor portuare ucrainene. Acestea sunt crime de război, afectează securitatea cetățenilor ucraineni și români și au efecte negative majore pentru exporturile de cereale din Ucraina și pentru securitatea alimentară globală. Am luat, la nivel național și aliat, măsurile necesare prin întărirea acțiunilor de supraveghere, creșterea vigilenței, monitorizare și poliție aeriană în regiunea Mării Negre și vom continua demersurile pentru desfășurarea de echipamente aliate de protecție. Vom continua eforturile pentru consolidatea posturii de descurajare și apărare pe flancul estic și la Marea Neagră."
România sprijină aderarea Ucrainei la UE
Klaus Iohannis l-a asigurat pe Zelenski de sprijinul României privind aderarea Ucrainei la UE. Totodată, vor fi deschide unor puncte noi de trecere a frontierei, dar și a unui culoar de transport al cerealelor prin Moldova.
Klaus Iohannis: "S-a agreat deja dublarea capacității lunare de tranzit prin porturile românești, la 4 milioane de tone de produse agricole. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Practic, de la începutul războiului, peste 27 de milioane de tone de cereale din Ucraina au tranzitat țara noastră. Vă asigur astăzi că vom depune toate eforturile pentru continuarea sprijinirii Ucrainei, dar și pentru depunerea așteptărilor legitime ale fermierilor români.
Astăzi am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierile de aderare la UE a Ucrainei și a Republicii Moldova până la finalul anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie. E o decizie care va confirma progresele întregistrate de Ucraina și Republica Moldova, în ciuda condițiilor extrem de dificile. Este și o decizie strategică pentru UE. Doar Ucraina poate decide când și cum poate negocia pacea."
Volodimir Zelenski: "Va începe funcționarea unui coridor de cereale din Ucraina prin Moldova"
Zelenski a discutat cu Iohannis și despre pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16 în România, dar și despre conflictul din Israel.
Volodimir Zelenski: "Aș menționa convenirea unui parteneriat strategic între România și Ucraina. Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre, despre susținerea formulei păcii, am vorbit de infrastructură, despre deschiderea unor puncte de trecere noi la graniță, am vorbit și despre minoritățile naționale.
E o decizie foarte importantă pregătirea piloților ucraineni în România, se crează un centru de pregătire a acestor piloți și am discutat cu domnul președinte cum să accelerăm această pregătire, ca piloții pregătiți aici să nimerească printre primii pe front. Am discutat despre situația de pe front, despre solicitările noastre militare, vor fi noutăți foarte bune despre artilerie și despre sisteme antiaeriene.
În România se cunoaște foarte bine cât de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt dronele Shahed, care atacă permanent regiunea Odesa, satele și localitățile din apropierea graniței cu România. E un pericol nu numai pentru noi, ci și pentru toți. Cu fiecare rachetă și dronă care atacă porturile noastre și apărarea acestor porturi, noi trebuie să facem tot posibilul ca Rusia să nu poată transforma zona dunăreană sau a Mării Negre într-o zonă moartă. Conlucrăm cu mai mulți parteneri de a întări sistemele antiaeriene din regiunea Odesa și a întregii țări. Am convenit unii pași comuni care să ne permită apărarea acestor porturi.
O altă direcție strategică a cooperării este aceea în triunghiul România - Ucraina - Republica Moldova, care ne va permite să creăm noi posibilități pentru țările noastre, dezvoltarea economică. Am dezvoltat o logistică bună, curând va începe funcționarea unui coridor de cereale din Ucraina prin Moldova. Acest lucru are o importanță mare pentru Europa în întregime.
Sunt convins că și Ucraina, și Moldova vor deveni membri UE, e important că România susține acest demers. Suntem pregătiți să începem procedurile. Asta va asigura securitate în zonă.
Am vorbit și despre securitatea în Orientul Mijlociu. Ca și România, noi am condamnat cu fermitate actele teroriste împotriva Israelului. Trebuie să condamnăm terorisnul unde are el loc. Nu trebuie să dăm posibilitatea Rusiei și oricui să terorizeze lumea civilizată și dezvoltată. Vom face tot ce putem, sunt convins că vom susține împreună cu România aceste probleme la toate nivelurile internaționale."