Promisiunea NATO de a continua să sprijine Ucraina în fața „cruzimii” Rusiei a adus un răspuns furios din partea lui Vladimir Putin, care a denunțat „ambițiile imperialiste” ale alianței. La summitul de la Madrid, membrii alianței militare occidentale s-au angajat să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar, modernizând armata țării pentru a o ajuta să reziste invaziei rusești. De asemenea, NATO și-a actualizat planul strategic pentru a numi Rusia drept cea mai mare „amenințare directă” la adresa securității occidentale, relatează Euronews.com.
Alianța a aprobat cererile de aderare din partea Finlandei și Suediei și a anunțat o creștere masivă a numărului de trupe de-a lungul flancului său estic.
Putin a criticat Occidentul
În timpul unei vizite în Turkmenistan, președintele rus a criticat atitudinea Occidentului. „Țările conducătoare ale NATO vor (...) să își afirme hegemonia, ambițiile lor imperiale. Apelul adresat Ucrainei de a continua să lupte și de a refuza negocierile nu face decât să confirme presupunerea noastră că Ucraina și binele poporului ucrainean nu reprezintă obiectivul Occidentului și al NATO, ci un mijloc de a-și apăra propriile interese”, a adăugat liderul rus.
În marja reuniunii din capitala spaniolă, Londra și Washingtonul și-au intensificat ajutorul militar și economic pentru Ucraina. Marea Britanie a anunțat un ajutor militar suplimentar de 1 miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru Ucraina, ceea ce ridică contribuția sa totală la 2,3 miliarde de lire sterline (2,67 miliarde de euro).
Statele Unite au anunțat plata unei tranșe de 1,3 miliarde de dolari (1,24 miliarde de euro) sub formă de ajutor economic, ca parte a unui plan de sprijin de 7,5 miliarde de dolari (7,18 miliarde de euro) promis de Washington în luna mai.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a apreciat rezultatul summitului NATO, despre care a spus că va determina alianța „să-și schimbe strategia ca răspuns la politicile agresive antieuropene ale Rusiei”.
Într-o declarație comună, țările NATO au declarat că au convenit asupra unui nou plan de ajutor care implică „livrarea de echipamente militare neletale” și consolidarea apărării Ucrainei împotriva atacurilor cibernetice.
Orașul Lysychansk
Autoritățile ucrainene au declarat joi că încearcă să evacueze locuitorii din Lysychansk, focarul atacurilor Rusiei în estul țării, unde aproximativ 15.000 de persoane rămân sub bombardamente neîncetate.
„Luptele continuă tot timpul. Rușii sunt în permanență în ofensivă. Nu există nicio încetare”, a declarat guvernatorul regional Serhiy Haidai pentru televiziunea ucraineană.
Ulterior, el a scris pe Telegram că trupele rusești au atacat rafinăria de petrol din Lysychansk joi dimineața. Un oficial separatist de rang înalt a declarat pentru agenția de știri rusă RIA că rafinăria este acum controlată în totalitate de forțele ruse și pro-ruse, iar toate drumurile către oraș se află, de asemenea, sub controlul acestora.
Autoritățile desemnate de Moscova în portul Berdiansk de la Marea Neagră au declarat joi că o navă comercială care transporta 7.000 de tone de cereale a părăsit orașul ucrainean ocupat de Rusia, fiind protejată de marina rusă și îndreptându-se spre „țări prietene”.
Ucraina acuză de săptămâni întregi Rusia că îi fură recoltele de grâu din zonele ocupate de armata rusă în sudul Ucrainei și că le vinde ilegal la nivel internațional. Moscova neagă orice furt.