Ministrul Energiei Virgil Popescu propune partenerilor europeni decuplarea prețului gazelor de cel al energiei electrice. Această măsură ar reduce prețul energiei.
Miniștrii Energiei din UE s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta măsurile propuse de Comisia Europeană. Ei cer Comisiei să proiecteze o "intervenţie temporară de urgenţă" pe piaţa de energie electrică. Intenția este de a reduce în final prețul energiei și dependența de Rusia.
Decuplarea prețului gazelor de cel al energiei electrice ar fi măsura eficientă, care ar putea conduce la reducerea prețului de ofertare. Energia electrică ar avea un preț accesibil dacă ar fi decuplată de piața gazelor. Ideea a fost susținută de ministrul Energiei, Virgil Popescu, la reuniunea miniștrilor de resort de la Bruxelles.
"Avem nevoie de o coordonare la nivel european și să decuplăm prețul energiei de cel al gazelor. Avem nevoie de cât de curând posibil de o propunere a Comisie Europene pentru a vedea efectele", a declarat ministrul Energiei.
Virgil Popescu spune că, la aceasta dată, România are stocuri de gaze peste nivelul propus.
"Situația stocurilor de energie din România este stabilă. Avem realizat stocuri de peste 76% din capacitate, ceea ce este peste ținta stabilită în prima parte a lunii septembrie, care era 57%. Suntem încrezători că vom ajunge la 80% la începutul lunii noiembrie sau mai devreme", a mai precizat oficialul
Ce presupune plafonarea prețului gazelor din Rusia
Plafonarea prețului gazelor rusești, împreună cu reducerea obligatorie a consumului de electricitate în orele de vârf și o plafonare a veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze sunt principalele măsuri de pe agenda comisiei europene.
Acestor măsuri li se adaugă o contribuție de solidaritate aplicată firmelor care realizează profituri uriașe din energie.
Fondurile vor fi menite să ajute firmele care au probleme cu lichiditățile.