Poziția premierului Ungariei Viktor Orban față de Ucraina rămâne constantă, cu toate că el a acceptat recent, în cele din urmă, ca UE să furnizeze ucrainenilor acel pachet de 50 de miliarde de dolari.
Într-un dialog cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schussel, Orban a precizat că Ucraina trebuie să rămână o zonă-tampon între Rusia și Occident, iar ucrainenii nu ar trebui să fie acceptați în NATO și în UE.
Viktor Orban crede că Ucraina ar trebui să fie o zonă-tampon între Rusia și Occident
"Fie că ne place sau nu, fie că le place ucrainenilor sau nu, Ucraina este pe hartă într-o anumită zonă și cea mai bună soluție ar fi formarea unei zone-tampon între Rusia și Occident, cu garanții de securitate, desigur. Dacă acest lucru eșuează, Ucraina își va pierde pământul, iar rușii vor distruge Ucraina din nou și din nou și din nou. Rusia nu va accepta niciodată un membru al UE și NATO, precum Ucraina, la ușa sa. Niciodată", a spus Orban în timpul acelei discuții cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schussel, citată de Die Presse.
De la începutul invaziei, Viktor Orban a menținut legături strânse cu Rusia și este cunoscută poziția sa în acest conflict ruso-ucrainean.
Premierul maghiar crede că greșeala mare a fost făcută în 2008, la summitul NATO de la București, atunci când, spune el, NATO ar fi trebuit să înceapă discuțiile de aderare a Ucrainei, într-un moment în care "Rusia era prea slabă pentru a bloca expansiunea NATO, care includea și Ucraina".
"Nu am reușit să încheiem cu succes negocierile de aderare cu Ucraina și Georgia, pierzând astfel perspectivele Ucrainei ca viitor membru al Uniunii Europene și NATO", a precizat Orban.
Orban crede că UE nu poate ajuta Ucraina cu arme suficiente
Fostul cancelar austriac Wolfsgang Schussel i-a replicat că, dacă ucrainenii ar înceta focul și, practic, ar înceta să se mai apere, asta "ar însemna o înfrângere de facto pentru Ucraina".
Însă Orban i-a spus imediat: "Depinde cum vedeți viitorul".
Premierul maghiar a dat de înțeles că, dacă războiul continuă în acest fel, ucrainenii ar putea pierde chiar mai mult teritoriu față de zonele ocupate acum de ruși.
Într-o astfel de situație, soluția ar fi negocierile, însă nu între Rusia și Ucraina, ci între Rusia și SUA: "Ei vor negocia doar cu Statele Unite, iar dacă suntem deștepți, probabil și cu Europa".
Însă ucrainenii spun că această eventuală negociere, fără rezultate vizibile din partea Ucrainei pe câmpul de luptă, ar da timp rușilor să se pregătească pentru o ofensivă și mai mare, după cum a explicat conducerea armatei ucrainene. Iar discuțiile de pace despre care s-a vorbit ar însemna ca ucrainenii să cedeze teritoriile ocupate acum de ruși, ceea ce nu este fezabil și marea majoritate a populației ucrainene nu dorește așa ceva.
Totodată, Viktor Orban nu este de acord că, odată cu aderarea Ucrainei, NATO ar fi mai puternică, pentru că, spune el, "aproape toate țările UE sunt deja în NATO, care este mult mai puternică decât Rusia".
Orban a reiterat ideea spusă de Vladimir Putin recent, în interviul acordat jurnalistului Carlson Tucker, potrivit căruia Rusia nu va ataca o țară NATO. Asta cu toate că mai mulți comandanți și lideri importanți au avertizat, în ultima vreme, că există pericolul unei confruntări Rusia - NATO. Premierul maghiar a spus că UE nu poate furniza ucrainenilor arme suficiente.
"Noi nu ne permitem să finanțăm Ucraina pentru a fi capabilă să obțină o victorie militară", a precizat Orban.