Premierul ungar Viktor Orban se pregătește să-i facă o concesie politică fostului președinte american Donald Trump, unul dintre apropiații săi, în cazul în care republicanul va câștiga alegerile prezidențiale din Statele Unite. Șeful Guvernului de la Budapesta ar pune la cale o modalitate prin care Trump s-ar putea sustrage de la acordarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari pe care SUA, Uniunea Europeană și liderii G7 l-au oferit Ucrainei pentru a contracara invazia rusă.
Acest lucru l-ar scăpa pe Trump de răspundere în cazul în care va fi reales președinte, relatează publicația Politico.
Ungaria spune că nu va fi de acord cu o schimbare a regulilor care ar permite Washingtonului să joace un rol important în acordarea împrumutului până după alegerile din SUA. Creditul ar urma să fie rambursat integral din profiturile generate de activele rusești în valoare de peste 250 de miliarde de dolari care au fost înghețate în țările occidentale după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei în februarie 2022.
Decizia prin care Viktor Orban ar veni în sprijinul lui Donadl Trump
Europa ar avea un cuvânt de spus în condițiile în care deține majoritatea fondurilor. Iar sincronizarea este esențială. Administrația de la Washington insistă asupra faptului că UE trebuie să extindă termenul de reînnoire a sancțiunilor la cel puțin 36 de luni. Conform normelor actuale, sancțiunile UE trebuie reînnoite la fiecare șase luni. Acest lucru crește probabilitatea ca o singură țară să deblocheze activele, situație în care Guvernele naționale ar fi nevoite să apeleze la banii contribuabililor pentru a rambursa împrumutul.
Cu toate că aproape toți liderii sunt de acord cu termen de 36 de luni pentru reînnoirea sancțiunilor, așa cum au cerut SUA, Viktor Orban refuză acest lucru. Potrivit directivelor europene, toate cele 27 de state membre trebuie să aprobe orice modificare a normelor privind sancțiunile.
Ucraina are nevoie urgentă de noi fonduri din partea aliaților săi occidentali pentru a supraviețui ca stat și pentru a se pregăti de o iarnă brutală, deoarece Rusia vizează infrastructura energetică a țării măcinate de război.
Prin refuzul lui Viktor Orban, este puțin probabil ca SUA să contribuie substanțial la ajutorul pentru Ucraina. Cu toate acestea, este probabil ca Europa să meargă înainte oricum.
„Dacă nu găsim o soluție (prin prelungirea duratei sancțiunilor), UE - inclusiv Ungaria - va plăti mai mulți bani”, a declarat un diplomat european, potrivit Politico.
În consecință, costurile suportate de țările europene, inclusiv de Ungaria, ar fi mai mari în cazul în care Statele Unite nu s-ar implica. Totuși, pentru Orbán, acesta este un preț mic de plătit, având în vedere că ar beneficia de bunăvoința prietenului său republican.
„Lor (ungurilor) nu le pasă dacă Europa trebuie să plătească mai mult. Este vorba despre a-l ajuta pe Trump”, a mai spus un diplomat european.
Dacă Bruxellesul și Washingtonul vor subscrie împreună împrumutul de 35 de miliarde de euro, Trump va fi obligat să îl ramburseze în mai mulți ani, în eventualitatea în care va fi reales. Dacă împrumutul este aprobat fără implicarea SUA, politicianul republican nu ar avea o astfel de obligație.
Blocarea împrumutului de către Orban este cel mai recent exemplu de aliere între Trump și prim-ministrul ungar, care s-au întâlnit încă din iulie la Mar-a-Lago.
Aflat la Bruxelles, premierul ungar Viktor Orban a spus că va deschide „câteva sticle de șampanie” dacă Trump o va învinge pe Kamala Harris la alegerile prezidențiale americane din 5 noiembrie.