UPDATE Inundații devastatoare în Texas. Cel puțin 100 de morți, circa 30 de copii dați dispăruți

Inundațiile devastatoare care au lovit Texasul, în sudul Statelor Unite, au făcut peste 100 de morți, potrivit unui nou bilanț anunțat luni de autoritățile locale, notează AFP.

Numai comitatul Kerr, cel mai afectat, a numărat 84 de victime, dintre care 28 de copii.

„Texasul este în doliu. Durerea, șocul a ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile au frânt inima statului nostru”, a declarat senatorul texan Ted Cruz într-o conferință de presă.

Printre victime se numără 27 de participante și supraveghetoare de la tabăra creștină pentru fete Camp Mystic, de pe malurile râului Guadalupe, care a găzduit aproximativ 750 de persoane, au anunțat oficialii.

Președintele american Donald Trump intenționează să viziteze zona vineri, a confirmat Casa Albă, denunțând criticile conform cărora tăierile bugetare în serviciile naționale de meteorologie au subminat fiabilitatea prognozelor și avertismentelor.

„A da vina pe președintele Trump pentru aceste inundații este o minciună odioasă, care nu are sens în această perioadă de doliu național”, a declarat luni jurnaliștilor purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.

Ea a afirmat că Serviciile meteorologice americane (NWS) - care avea mai multe posturi vacante în Texas în timpul inundațiilor, potrivit New York Times - a emis „prognoze și alerte prompte și precise”.

Afirmând că inundațiile sunt „un dezastru cum nu s-a mai văzut de 100 de ani”, Donald Trump a semnat în weekend o declarație de dezastru major pentru a oferi Texasului resurse federale.

Cel puțin 80 de morți, circa 30 de copii dați dispăruți

Cel puțin 82 de oameni au murit din cauza inundațiilor masive care au spulberat statul Texas. Multe dintre victime sunt copii. Apele au luat pe sus tabăra de vară Camp Mystic. În jur de 27 de fete sunt date dispărute, iar eforturile de căutare continuă. Prăpădul i-a luat prin surprindere pe oameni, care acuză autoritățile că nu au fost capabile să anticipeze dezastrul. Nicio alertă meteo nu i-a avertizat să se pună la adăpost. 

Alți părinți au fost mai norocoși și au putut să-și strângă în brațe copiii după prăpăd. Și asta pentru că administratorii unei alte tabere de vară au reușit să-i evacueze în timp util, deși nu au existat alerte meteo din partea autorităților. 

Lisa Winters, oficial tabăra Mo-Ranch: „Sute de copii erau acolo și îmi amintesc că nici măcar nu mă gândeam, nu am avut nicio avertizare, absolut nicio avertizare legată de ce avea să vină. În jurul orei 8.00 seara, CEO-ul nostru a spus: <<Hei, copii, știu că suntem în tabără, vrem să ne distrăm, dar cred că trebuie să anulăm dansul de pe malul râului sau micul dejun, pentru că noi credem că o să vină vreme rea.>>”

Inundațiile au distrus zeci de gospodării

Inundațiile au lăsat în urmă zeci de gospodării distruse. Oamenii încearcă să recupereze ce mai pot din casele pline de nămol. 

„Aceasta este casa părinților mei. Au peste 80 de ani. La 11.00 seara, nivelul apei a început să crească și a inundat casa. Au reușit să se refugieze pe deal însă au primit vești de la vecina lor care era blocată în pod, așa încât s-au dus să dea o mână de ajutor și să o scoată de acolo. Are 92 de ani”, a spus un localnic. 

Patroana unui restaurant dintr-un orășel povestește că localul său era un paradis, cu ape limpezi, unde oamenii veneau să pescuiască, să înoate sau să se plimbe cu caiacul. Nu a mai rămas nimic. 

„Mi-am pierdut singura sursă de venit și am facturi de plătit. Am ipoteci, am angajați care trebuie să-și primească salariile, care au nevoie de un loc de muncă. Este îngrozitor”, a mărturisit aceasta. 

După trei zile de la declanșarea inundațiilor, echipele de intervenție continuă căutările. Unii experți se întreabă dacă reducerea numărului de angajați federali de către administrația Trump, inclusiv din Serviciul Național de Meteorologie, au dus la eșecul prezicerii cu exactitate a severității inundațiilor și emiterii de avertismente adecvate înainte de furtună.

Viiturile au fost provocate de ploi torențiale

Viiturile au fost provocate de ploi torențiale căzute vineri, chiar de Ziua Națională, în centrul acestui stat american.

„Am găsit 43 de persoane decedate în comitatul Kerr', dintre care 28 adulți și 15 copii”, a declarat șeriful comitatului Kerr, Larry Lethia, în cadrul unei conferințe de presă.

Șeriful a mai precizat că 27 de copii sunt în continuare dați dispăruți, dintre cei aproximativ 750 care participau la o tabără de vară pentru fete, organizată pe malul râului Guadalupe.

Proprietarul și directorul taberei 'Camp Mystic' se numără printre decedați, potrivit site-ului orașului Kerrville, la fel și directorul unei alte tabere aflate în apropiere.

Alte patru persoane și-au pierdut viața în comitatul Travis din cauza inundațiilor, două în comitatul Burnet și una în comitatul Tom Green, au anunțat autoritățile locale.

Responsabilul pentru gestionarea situațiilor de urgență din Texas, Nim Kidd, a declarat că echipe aeriene, terestre și acvatice cercetează râul Guadalupe în căutare de supraviețuitori și victime.

„Vom continua căutările până când toți dispăruții vor fi găsiți”, a afirmat el.

Guvernatorul Texasului, Greg Abbott, a declarat stare de catastrofă naturală și a solicitat sprijin suplimentar din partea guvernului federal.

Potrivit autorităților, nivelul râului Guadalupe a crescut vineri cu circa opt metri în 45 de minute, timp în care au căzut „circa 300 de milimetri de ploaie/oră”, adică o treime din cantitatea medie anuală de precipitații.

Circa 850 de persoane au fost evacuate.

Viiturile, provocate de ploi torențiale pe care solul uscat nu le poate absorbi, nu sunt neobișnuite. Totuși, comunitatea științifică avertizează că schimbările climatice provocate de activitatea umană au făcut ca fenomenele meteo extreme - precum viiturile, secetele și valurile de căldură, să fie mai frecvente și mai intense.

La mijlocul lunii iunie, 13 persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor din San Antonio, nu departe de zona afectată vineri, în urma ploilor torențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE