Un vierme viu de opt centimetri a fost găsit în creierul unei femei din Australia. Pacienta a avut mai multe simptome, printre care pierderi de memorie și depresie. Cazul este o premieră mondială, fiind vorba despre un parazit specific animalelor sălbatice.
Pacienta, în vârstă de 64 de ani, s-a simțit rău în 2021, a avut dureri abdominale, febră și dificultăți de respirație. Abia în 2022, când femeia a început să aibă pierderi de memorie și depresie, neurochirurgii au descoperit viermele, un parazit care se găsește, de obicei, la pitoni.
"Mi-am zis: Ce e asta? Nu are niciun sens. Dar este viu și se mișcă", a declarat chirurgul Hari Priya Bandi, când a scos parazitul din creierul femeii.
"A continuat să se miște (n.r. după ce l-am scos). Ne-am simțit cu toții puțin rău", a adăugat Bandi, potrivit AP.
Creatura era larva unui vierme rotund originar din Australia, despre care nu se știa până acum că este un parazit uman, numit Ophidascaris robertsi. Viermii se găsesc în mod obișnuit la pitonii de covor.
Cum s-a infectat femeia
Intervenția chirurgicală a fost un succes, iar femeia este în continuare supravegheată de medici. La șase luni după ce viermele a fost îndepărtat, simptomele neuropsihice ale pacientei s-au ameliorat, dar au persistat.
Ea s-a întors acasă, dar rămâne sub observație medicală. Detaliile despre starea ei actuală nu au fost făcute publice.
Ouăle viermilor se găsesc, de obicei, în excrementele de șarpe care contaminează iarba consumată de mamiferele mici. Ciclul de viață continuă pe măsură ce alți șerpi mănâncă mamiferele.
Femeia locuiește în apropierea unui habitat al pitonului de covor și folosește ierburi de acolo pentru gătit. Deși nu a avut contact direct cu șerpii, oamenii de știință presupun că a consumat ouăle din vegetație sau din mâinile contaminate.
Cazul a fost publicat de Agenția Națională de Sănătate Publică a Statelor Unite. Specialiștii cred că ce i s-a întâmplat femeii din Australia demonstrează faptul că riscul de transmitere a bolilor de la animale la om este tot mai mare.