Un videoclip fals, creat de grupuri pro-ruse, în care doi soldați ucraineni hărțuiesc o femeie cu un bebeluș, a fost demontat de un grup de investigatori voluntari, potrivit Euronews.
Imaginile au fost filmate de camera de bord a mașinii în care se afla femeia cu bebelușul său. Un vehicul cu steag ucrainean, în care se află doi soldați, trage în fața sa și o obligă să oprească.
Unul dintre soldați se apropie femeie și o jignește pentru că vorbește în rusă.
Soldat: "Dă-mi actele tale, gunoiule. Folosește limba oficială (n. red. ucraineană) când vorbești cu mine. Nu folosi limba porcilor (n. red. rusă)."
Pentru că vorbește în continuare în limba rusă, soldatul ucrainean își pierde răbdarea și trage cu arma în direcția mașina femeii, în timp ce aceasta țipă.
🇺🇦military stop a woman with her baby for allegedly violating traffic rules. After hearing her speak Russian & finding out she is a Muslim, the "brave" Ukrainian: shouts at, threatens, insults her, calls her "pig", scares her baby, fires several shots. #TruthonUkraine @mfa_russia pic.twitter.com/2Gnp5dsVpd
— Russian Embassy, UK (@RussianEmbassy) March 27, 2023
Videoclipul de două minute a provocat indignare în rândul oficialilor pro-Kremlin și a fost distribuit pe scară largă, susținând că este o dovadă a abuzurilor comise de trupele ucrainene asupra civililor.
Într-un tweet, acum șters, Ministerul rus de Externe s-a referit la soldații ucraineni ca fiind naziști, o narațiune propagandistică comună promovată de Kremlin de la începutul invaziei.
Cum știm că este o înscenare?
Detectivii de pe internet s-au grăbit să demonteze acest videoclip. GeoConfirmed, un grup de investigatori voluntari, a reușit să localizeze cu precizie zona exactă în care a fost filmat videoclipul.
Analizând direcția liniilor electrice, precum și drumurile și amplasarea copacilor, contul de Twitter a stabilit că acțiunea a avut loc în Makiivka, în regiunea Donetsk ocupată de Rusia.
Așadar, nu ar avea niciun sens ca acest drum să fie patrulat de soldați ucraineni dacă se află sub control complet rusesc.
Un alt aspect interesant semnalat de GeoConfirmed este comportamentul presupușilor militari ucraineni. Dacă se află pe teritoriul ocupat de Rusia, de ce sunt atât de relaxați?
În plus, camerele de bord au fost interzise în Ucraina încă de la începutul războiului. În mod normal, conform acestei legi, femeii din videoclip i s-ar fi confiscat camera.
Concluziile anchetei GeoConfirmed au fost confirmate de canalul Telegram Moscow Calling.
Un abonat a mers în zona exactă și a reușit să fotografieze împrejurimile, arătând o potrivire clară a formei ramurilor de copac, care erau vizibile și în videoclipul înscenat.
Chiar și canalele Telegram pro-Kremlin au recunoscut că videoclipul a fost un fals stângaci.
"Videoclipul este un fals. Băieții noștri exersează stângaci. În desfășurarea unor astfel de operațiuni de informare, băieții noștri mai au de învățat", a transmis într-o postare canalul pro-război Veteran Notes.