Războiul din Ierusalim a ajuns în cea de-a 18-a zi, iar atacurile nu încetează. Hamas trimite în continuare rachete, dar, din fericire, scutul Iron Dome le interceptează aproape pe toate.
O spune chiar reprezentantul Patriarhiei române la locurile sfinte din Ierusalim, arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, care a dezvăluit, la Euronews România, cum se vede acest război în zona unde trei religii monoteiste își au confluența.
"Niciodată nu am mai văzut rachete deasupra Ierusalimului"
Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei române la locurile sfinte din Ierusalim: "Din nefericire, am avut experiența aceasta. Eu sunt în Ierusalim și au mai fost perioade în care erau semne de conflict sau se porneau anumite acțiuni, dar niciodată nu am văzut rachete deasupra Ierusalimului, lucru pe care l-am trăit în zilele anterioare.
Din fericire, ele au fost interceptate de scutul Iron Dome și ne-am putut liniști. Noi, la Biserică, avem amenajat un spațiu special de protecție chiar sub zona principală, sub Biserică, unde este un fel de buncăr. Atunci când sirenele sună, trebuie să intrăm. Când s-au auzit sirenele de mai multe ori în Ierusalim și aveam chiar grupuri de pelerini în curte, a trebuit să-i rugăm să coboare de urgență în acest loc de siguranță.
Nu am mai fost martor la astfel de evenimente. Rachetele nu au ajuns pe pământ și nu au făcut pagube, însă starea de panică a fost simțită pretutindeni. Noi chiar am filmat de pe o terasă momentul în care aceste rachete erau interceptate deasupra cetății vechi a Ierusalimului".
- Ierusalim înseamnă pace, orașul păcii, în limba ebraică.
Războiul din Israel i-a luat prin suprindere și pe pelerinii veniți la locurile sfinte. Iar pelerinajele ulterioare au fost anulate.
Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei române la locurile sfinte din Ierusalim: "De 9 ani conduc misiunea Patriarhiei române în Țara Sfântă și nu am mai avut parte chiar de astfel de lucruri atât de grave. Au mai fost momente în care eram atenționați de autorități că s-ar putea să existe mișcări sau diferite acțiuni de siguranță.
De exemplu, uneori, granițele către Cisiordania se închideau și trebuia să știm dinainte despre asta. Trebuie să vă spun că una dintre bisericile românești din Țara Sfântă se găsește în orașul bilblic Ierihon, care este în zona controlată de Autoritatea Palestiniană. Ca să putem ajunge acolo și să ieșim de acolo, noi trebuie să trecem granița.
Pelerinii pot fi surprinși de astfel de momente, când granița se închide și trebuie să apelăm la autorități, ambasada noastră intervine pentru a se putea permite circulația sau întoarcerea lor. Au fost aceste situații și acum, aveam mai multe grupuri de pelerini care aveau cazările în zonele Autorității Palestiniene, de exemplu, în Bethleem sau Ierihon. Ulterior, am primit permisele de acces."
Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie a discutat și despre componenta etnico-religioasă a acestui conflict.
Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei române la locurile sfinte din Ierusalim: "În niciuna dintre aceste trei religii nu se cere ca pe fratele tău să-l omori. Noi, creștinii, am fost învățați chiar de Mântuitor să întoarcem și celălalt obraz. Nu e bine că mânia și păcatul stăpânirii au pus amprenta pe sufletele locuitorilor din Țara Sfântă și s-a ajuns în acest punct. Marea majoritatea a locuitorilor de aici sunt credincioi și plâng pentru ceea ce văd. Noi deplângem acestă situație."