Orice persoană din SUA care a avut un cont Facebook începând cu 24 mai 2007 poate solicita acum partea sa din despăgubirea de 725 de milioane de dolari pe care compania mamă Meta a fost de acord să o plătească pentru confidențialitate.
Meta plătește pentru a soluționa un proces în care se susține că cea mai mare platformă de socializare din lume a permis ca milioane de informații personale ale utilizatorilor săi să ajungă la Cambridge Analytica, o firmă care a susținut campania prezidențială a lui Donald Trump din 2016.
Ce trebuie să facă oamenii pentru a primi banii?
Nu este clar câți bani vor primi utilizatorii. Cu cât numărul persoanelor care depun cereri valide este mai mare, cu atât mai mică va fi fiecare plată, deoarece banii trebuie împărțiți între utilizatorii eligibili.
Pentru a solicita decontarea, utilizatorii pot completa un formular și îl pot trimite online sau îl pot imprima și trimite prin poștă.
Cazul a pornit de la dezvăluirile din 2018 potrivit cărora Cambridge Analytica, o firmă care are legături cu Steve Bannon, strategul politic al lui Trump, a plătit un dezvoltator de aplicații Facebook pentru a avea acces la informațiile personale a aproximativ 87 de milioane de utilizatori ai platformei. Aceste date au fost apoi folosite pentru a ținti alegătorii americani în timpul campaniei din 2016, care a culminat cu alegerea lui Trump ca al 45-lea președinte.
Revolta provocată de aceste dezvăluiri a făcut ca Zuckerberg să fie interogat de legislatorii americani și a determinat apeluri pentru ca oamenii să își șteargă conturile de Facebook.
Creșterea Facebook a stagnat pe măsură ce tot mai mulți oameni se conectează pe servicii rivale, cum ar fi TikTok, dar rețeaua de socializare se mândrește în continuare cu peste două miliarde de utilizatori la nivel mondial, dintre care aproximativ 250 de milioane în SUA.