Statele Uniunii Europene au adoptat vineri al șaselea pachet de sancțiuni îndreptat împotriva Rusiei, ca răspuns la invadarea Ucrainei. Anunțul a fost făcut de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borell.
Potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell, șancțiunile vizează „capacitatea Rusiei de a finanţa războiul”, relatează DPA, citată de Agerpres.
Ce conține noul pachet de sancțiuni
Pachetul de sancţiuni conţine o interdicţie completă asupra ţiţeiului brut şi produselor petroliere livrate pe mare, dar nu include petrolul transportat prin conducte, ceea ce înseamnă că măsura acoperă 90% importurile europene de petrol din Rusia.
Totodată, noile sancţiuni prevăd excluderea celei mai mari bănci din Rusia, Sverbank, din sistemul internaţional de comunicaţii financiare SWIFT, interdicţii asupra a încă trei posturi de televiziune ruse deţinute de stat şi sancţiuni îndreptate împotriva unor indivizi răspunzători pentru crime de război comise în Ucraina.
Acest nou pachet de sancţiuni a fost adoptat după ce Ungaria şi alte câteva ţări au făcut un lobby masiv împotriva unei propuneri de embargo total asupra petrolului rusesc importat de UE.
Cele cinci runde precedente de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană Moscovei au vizat economia, sistemul financiar, banca centrală, oficialităţi guvernamentale ruse de rang înalt şi pe preşedintele Vladimir Putin şi cercul său de apropiaţi.