Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un vechi sat scufundat din Grecia iese la suprafață. Din cauza vremii, lacul artificial Mornos a secat

Un lac artificial din centrul Greciei este puternic afectat de secetă. Nivelul apei este atât de scăzut încât ruinele vechiului sat de pe fundul lacului au început să se ridice deasupra apelor.

Rezervorul de aici este principalul furnizor de apă potabilă pentru locuitorii Atenei. Capitala ar putea rămâne fără resurse în următorii patru ani, avertizează autoritățile.

Pe fondul unei secete cauzate de schimbările climatice, rezervele lacului artificial Mornos sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 16 ani. Este vorba despre cel mai mare dintre cele patru rezervoare care furnizează apă potabilă capitalei Greciei, Atena.

Lacul artificial a fost construit în ani 1970. Se află în munții din Grecia centrală, la aproximativ 200 de kilometri de Atena. Satul Kallio, cu cele 60-70 de case ale sale și morile de apă, a fost sacrificat pentru proiect.

Acum zidurile caselor din vechiul sat înghițit de lac au început să se ridice deasupra apelor liniștite.

Bătrânii locuitori ai satului deapănă amintiri și se întreabă ce va urma.

”Am fost foarte supărați ( când s-a construit lacul- n.red). Aveam un sat frumos, cel mai bun sat din zonă, cu toată apa pe care o aveam. Aveam multe livezi cu pomi fructiferi. Dacă ai apă, poți face orice.”, a declarat Constantinos Gerodimos, fost locuitor al satului.

Autoritățile elene spun că dacă seceta continuă și nu se iau măsuri, capitala ar putea rămâne fără apă în aproximativ patru ani. Locuitorii Atenei sunt sfătuiți să consume apă cu măsură de acum înainte.

Și nu este vorba doar de Atena. În ultimii doi ani, cea mai mare parte a Greciei a suferit ierni secetoase și veri cu temperaturi record, ceea ce a declanșat vaste incendii de vegetație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE