Descoperire importantă a medicilor din New York. Un rinichi, prelevat de la porc și transplantat la un om aflat în moarte cerebrală, este în continuare funcțional, la o lună după operație. Potrivit cercetătorilor, experimentul este un pas esențial către transplantul de organe de la animale la pacienții în viață.
Este cea mai lungă perioadă în care un rinichi de porc este funcțional la om, chiar dacă persoana se află în moarte cerebrală. Acum, medicii vor urmări evoluția rinichiului pentru încă o lună.
Dr. Robert Montgomery, NYU Langone Health: „Sperăm că experimentul pe persoane aflate în moarte cerebrală ne va impulsiona și ne va ajuta să ajungem în punctul în care autoritățile vor considera că am răspuns la aceste întrebări și că suntem pregătiți să facem primele teste pe oameni vii”.
Xenotransplantul ar putea deveni o realitate medicală
În urma experimentului, numeroși cercetători și medici americani încep să efectueze tot mai multe transplanturi de organe de la animale la persoane aflate în moarte cerebrală.
Reușita medicilor din New York reprezintă pentru ei o remarcabilă demonstrație în acest sens.
Dr. Robert Montgomery, NYU Langone Health: „Am făcut patru transplanturi. Doi rinichi de porc, două inimi de porc, în cazul unor persoane aflate în moarte cerebrală. Dar aceste transplanturi au fost efectuate pentru perioade foarte scurte de timp, de două-trei zile. Am învățat multe din asta, dar am știut că, pentru a avea un impact semnificativ și pentru ca xenotransplantul să devină o realitate medicală, avem nevoie de o perioadă de observație mult mai lungă”.
Este cel mai recent experiment de acest fel, care dă speranță medicilor că transplanturile de la animale ar putea fi, în sfârșit, o soluție pentru salvarea multor oameni. Reușita echipei de medici din New York vine după decenii de eșecuri, apărute din cauza faptul că sistemul imunitar uman respinge imediat un țesut străin.