Un buncăr antiatomic, ținut secret jumătate de secol, în Danemarca, a fost transformat în muzeu. Vizitatorii descoperă aici un coridor lung de 300 de metri, care coboară sub pământ, unde există numeroase încăperi, complet utilate, ca într-un hotel. Buncărul a fost construit în perioada Războiului Rece și avea rolul să protejeze aleșii danezi.
Buncărul a fost construit acum 60 de ani
Ușile blindate, automatizate, îți deschid calea către un complex cu dormitoare, cantină, zonă de relaxare și cabinet medical. Buncărul a fost construit acum 60 de ani, la cele mai înalte standardele ale acelor vremuri, și avea scopul să protejeze 350 de membri ai Guvernului și ai Familiei Regale a Danemarcei.
Bodil Frandsen, Curator al Muzeului Istoric din Iutlanda: „După Revoluția Ungară și Criza din Suez, frica de război în centrul Europei era justificată. În același timp erau dezvoltate bombe nucleare și cu hidrogen. Erau devastatoare și trebuia să iei măsuri fără precedent. Trebuia să gândești diferit. Soluția era să ții Guvernul în siguranță în țara ta, să construiești un loc care putea să protejeze Guvernul de un dezastru atomic.”
Buncărul a fost ținut secret până în 2012
Lars Christian Nørbach, directorul Muzeului Istoric din Iutlanda: „Este și povestea bombei atomice. Scopul principal e democrația, asta pentru că armele acestea se declanșează ușor, la o apăsare de buton. Partea grea este să aperi democrația în război și criză.”
Aleșii danezi nu au avut nevoie să se ascundă aici. Buncărul a fost ținut secret până în 2012, când autoritățile au decis să îl transforme în muzeu. Investiția s-a ridicat la peste 11 milioane de dolari.
Expoziția include obiecte din perioada Războiului Rece, cărți, pamflete și artefacte de la bombardamentul atomic de la Hiroshima din 1945. Muzeul subteran a fost deschis anul acesta și oferă vizitatorilor tururi ghidate de 90 de minute.