Economiile au devenit în mod oficial o componentă a politicii energetice a Uniunii Europene.
Miniștrii Energiei din cele 27 de state membre au decis, marți, să prelungească, până în martie 2024, planul de reducere voluntară a cererii de gaze, cu 15%, la nivelul întregului bloc comunitar, potrivit Euronews My Europe.
Planul fără precedent a fost convenit vara trecută, în perioada de vârf a crizei energetice, când prețurile gazelor se aflau pe o tendință de creștere aparent de neoprit, iar Kremlinul manipula în mod activ fluxurile din conducte.
Inițiativa, denumită "Economisiți gazul pentru o iarnă sigură", a fost întâmpinată inițial cu scepticism din partea statelor membre, care au concurat pentru a obține scutiri și derogări pe măsură.
Obiectivul inițial stabilea o reducere voluntară de 15% între august 2022 și martie 2023, cu o opțiune obligatorie în cazul în care lipsurile deveneau grave. Dar teama de o factură foarte ridicată i-a împins pe consumatori și pe companii să ia problema în propriile mâini și să economisească cât mai multă energie, indiferent de ceea ce au negociat factorii de decizie politică la Bruxelles.
UE a sfârșit prin a-și depăși confortabil propriul obiectiv: între august și ianuarie, cererea de gaze a scăzut cu aproape 19,3% față de consumul mediu pentru aceleași luni între 2017 și 2022, potrivit cifrelor dezvăluite de Eurostat.
Cele mai mari economii au fost înregistrate în Finlanda (-57,3%), Lituania (-47,9%) și Suedia (-40,2%).
Reducerea globală ar putea să se extindă
Se așteaptă ca reducerea globală a UE să se extindă și mai mult după luarea în considerare a cifrelor din februarie și martie.
Agenția Internațională a Energiei (AIE) a descris scăderea consumului de gaze ca fiind cea mai abruptă din istoria UE și a justificat ajustările făcute de industrie și de clădiri, cum ar fi reducerea termostatului, scurtarea dușurilor fierbinți și instalarea de pompe de căldură, și i-a catalogat drept principalii factori care stau la baza acestei tendințe.
Experții și analiștii au arătat că economiile de gaz sunt unul dintre instrumentele care au ajutat continentul să treacă peste cel mai rău scenariu al crizei energetice.
Ca un semn al popularității și eficienței economiilor, prelungirea planului de reducere a gazelor a fost aprobată de miniștri fără discuții sau dezacorduri majore.
"Având în vedere incertitudinile care umbresc viitorul, am repetat avertismentul meu că am câștigat doar prima bătălie. Mai sunt multe de făcut. Trebuie să ne menținem cursul", a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie, care propusese prelungirea.
"Acest lucru ne poate economisi 60 de miliarde de metri cubi de gaz (până în) aprilie 2024".
Simson a sărbătorit, de asemenea, stabilitatea prețurilor la gaze, care se situează în prezent în jurul valorii de 40 de euro pe megawatt-oră la Title Transfer Facility (TTF), niveluri care nu au mai fost văzute din ianuarie 2021.
Conform planului, statele membre pot alege în mod liber modalitățile de realizare a reducerii, păstrând în același timp posibilitatea de a declara o așa-numită "alertă a Uniunii" și de a face ca obiectivul de 15% să fie obligatoriu în întregul bloc.
Până în prezent, nu a fost declarată nicio alertă a Uniunii.