Statele membre ale Uniunii Europene vor încerca joi să ajungă la un acord inovator pentru reglementarea activelor cripto, într-un moment în care prăbuşirea cotaţiei bitcoin pune presiune asupra autorităţilor să reglementeze acest sector, relatează Agerpres.
La nivel global, activele cripto sunt în mare parte nereglementate, iar operatorii naţionali din UE sunt obligaţi să respecte doar regulile privind combaterea spălării banilor.
Un eventual acord la nivelul UE ar pune blocul comunitar pe primul loc la nivel mondial în materie de reglementare şi ar da emitenţilor de active cripto şi furnizorilor de servicii aferente un „paşaport” pentru a deservi clienţii din UE de la o singură bază de lucru, cu condiţia să îndeplinească noile reguli privind capitalul şi protecţia consumatorilor.
Acordul ar putea intra în vigoare în 2023
Oficialii din industria cripto spun despre clarificarea regulilor şi emiterea unor „paşapoarte” că ar putea permite UE să atragă firme de criptomonede din Londra. SUA şi Marea Britanie, două mari centre de active cripto, nu au aprobat încă reglementări similare.
Reprezentanţii Parlamentului European şi statelor UE se întâlnesc joi pentru a ajunge la un acord cu privire la legea pieţelor în active cripto (MiCA), care ar putea intra în vigoare la finele lui 2023.
O sursă din apropierea discuţiilor spune că au mai rămas de rezolvat trei puncte de dispută: NFT (non-fungible token, un activ cripto care reprezintă un fişier digital precum imagini, video sau articole într-un joc online), supervizarea şi consumul de energie.
Activele cripto au început să fie supuse la presiuni după colapsul de luna trecută a tokenurilor TerraUSD şi luna, în timp ce compania americană de împrumuturi în criptomonede Celsius Network a îngheţat luna aceasta retragerile şi transferurile. Tot luna aceasta cotaţia bitcoin a coborât până la 17.600 dolari, cu mult sub nivelul de 48.200 de dolari atins la finele lunii martie, provocând pierderi investitorilor.