Armata ucraineană a lansat un contraatac îndelung anticipat împotriva forțelor rusești de ocupație, deschizând o nouă fază crucială în războiul declanșat de Vladimir Putin la 24 februarie 2022. Trupele ucrainene și-au intensificat atacurile pe linia frontului din sud-estul țării, potrivit relatărilor făcute de mai multe persoane din cadrul forțelor armate ucrainene, menționate de The Washington Post.
Putin ironizează contraofensiva Ucrainei. ”Trupele ucrainene nu și-au îndeplinit obiectivele în niciun sector”
Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că Ucraina a declanșat o contraofensivă de amploare împotriva Armatei ruse, însă forțele ucrainene nu au reușit să-și îndeplinească obiectivele, în pofida luptelor grele din ultimele trei zile.
”Putem afirma cu siguranță că această ofensivă a început. Acest lucru este evidențiat de folosirea rezervelor strategice ale Armatei ucrainene.
Trupele ucrainene nu și-au îndeplinit obiectivele în niciun sector”, a afirmat Vladimir Putin, la Soci, potrivit agenției Reuters.
De asemenea, liderul de la Kremlin a precizat că în ultimele trei zile au avut loc lupte intense, însă ”inamicul nu a avut succes ” în niciuna dintre bătălii.
SUA și alte 13 țări cer Rusiei să permită acordarea de ajutoare umanitare Ucrainei pe fondul inundațiilor provocate de distrugerea barajului Kahovka
Ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite a transmis o declarație comună în numele Statelor Unite și al altor 13 țări, exprimându-și "profunda îngrijorare" în legătură cu acuzațiile potrivit cărora trupele rusești au bombardat orașul Herson și zona adiacentă, în timp ce populația din această zonă fuge din calea inundațiilor după distrugerea barajului Kahovka.
În declarație se arată că, potrivit autorităților din Herson, cel puțin nouă persoane - inclusiv polițiști, personal medical și de salvare - au fost rănite joi în oraș din cauza bombardamentelor continue.
"Condamnăm ferm bombardamentele asupra zonelor de evacuare și solicităm Federației Ruse să înceteze astfel de atacuri și să permită echipelor de evacuare să ajute în siguranță populația civilă afectată", se arată în declarație. "De asemenea, îndemnăm Federația Rusă să acorde acces deplin, sigur și neîngrădit la zonele afectate de pe malul stâng al râului Nipru, care se află în prezent sub controlul său militar, pentru actorii umanitari", cum ar fi Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reluat pe Telegram afirmațiile potrivit cărora Rusia bombardează punctele de evacuare. "Ocupanții au abandonat complet oamenii de pe malul stâng al regiunii Herson în voia sorții", a scris el.
Lista țărilor care au semnat declarația, alături de Ucraina și Statele Unite, este următoarea: Albania, Estonia, Franța, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Japonia, Malta, Polonia, Suedia, Regatul Unit și Uniunea Europeană.
Forțele Kievului atacă Zaporojie. Peste 6000 de persoane au fost evacuate de pe ambele maluri ale Niprului
Contraofensiva Ucrainei ajunge aproape de Zaporojie. Controlată în proporție de 80% de Moscova, Zaporojie este punctul strategic prin care Kievul încearcă să rupă coridorul care le permite forțelor Rusiei, să creeze o legătură între peninsula Crimeea și regiunea Donbass.
Ministerul rus al apărării susține că a respins atacurile ucrainene în Zaporojie.
Deși Ucraina nu intenționează să dezvăluie informații cu privire la contraofensivă, viceministrul ucrainean al Apărării a povestit pe Telegram despre progresele înregistrate la Bahmut, dar și în alte orașe. Această nouă fază a războiului, pe care mulți o consideră crucială pentru a-i convinge pe aliații occidentali să își reînnoiască sprijinul, are loc în timp ce Ucraina se confruntă cu urmările distrugerii barajului Kahovka.
Numărul celor evacuați de pe ambele maluri ale Niprului depășește 6.000 de persoane. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat în regiunea Herson, pentru a vedea personal pagubele.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Teroriștii ruși încearcă să îngreuneze și mai mult situația pe care au provocat-o cu ecocidul lor. Acest lucru este absolut deliberat. Ei continuă să bombardeze orașul Herson și comunitățile din regiune, care au fost deja inundate de teroriști. Ei bombardează chiar și punctele de evacuare.”
Între timp, ambasadorul Ucrainei la ONU a condamnat, de asemenea, bombardarea civililor în timpul evacuării inundațiilor. Reprezentantul ucrainean a declarat că cel puțin nouă persoane, inclusiv polițiști, personal medical și de salvare, au fost rănite. Statele membre ale Consiliului de Securitate și-a exprimat la rândul lor profunda îngrijorare cu privire la situația din Herson.
Lupte grele în regiunea Zaporojie, potrivit unui oficial pro-rus
Oficiali pro-ruși în teritoriile ucrainene ocupate au declarat joi presei ruse că forțele ucrainene au lansat contraofensiva.
Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea de sud-est, a declarat pentru agenția rusă de stat RIA că armata ucraineană aplică o "forță maximă" împotriva pozițiilor deținute de armata rusă în regiunea Zaporojie, atacurile fiind concentrate în jurul orașului Orihiv.
Oficialul pro-rus a sugerat că trupele ucrainene intenționau să captureze orașul Tokmak pentru a ajunge la Marea Azov, ceea ce ar rupe "podul terestru" care leagă în prezent forțele Moscovei din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia. Presa de peste Oceanu nu a putut verifica afirmațiile lui Rogov.
Trupele ucrainene includ unități specializate de atac înarmate cu arme occidentale și antrenate în state membre NATO.
Bloggerii militari ruși au raportat, de asemenea, lupte grele în regiunea Zaporojie, o parte a liniei frontului care a fost considerată de mult timp ca fiind o locație probabilă a noii campanii ucrainene. Înaintând spre sud peste câmpiile plate din regiune, forțele ucrainene ar putea avea ca obiectiv tăierea „podului terestru” care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea. Această mișcare ar izola forțele ruse și ar tăia liniile cruciale de aprovizionare ale acestora.
Veteran rus, confirmă începutul contraofensivei ucrainene
Igor Strelkov, un veteran și fost ofițer al serviciului de securitate al Rusiei, a declarat joi că este clar că a început contraofensiva Ucrainei. Strelkov a jucat un rol-cheie în anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și, ulterior, în războiul din Donbas.
"Poate că acum putem spune în mod sigur că ofensiva forțelor armate ale Ucrainei a început acum 5-6 zile", a scris Strelkov pe Telegram, oferind o analiză a mișcărilor de trupe în diferite puncte fierbinți de-a lungul liniei frontului.
Fortificațiile rusești și zone inundate
Contraofensiva vine pe fondul crizei din regiunea Herson, acolo unde o breșă în barajul Kahovka, controlat de Rusia, a dus la inundații catastrofale în aval. Inundațiile au schimbat și situația tactică din acea parte a frontului.
În regiunea Zaporojie, forțele ucrainene vor trebui să depășească obstacole majore. În ultimele luni forțele rusești de aici și-au consolidat și fortificat pozițiile. Se așteaptă ca ofensiva ucraineană să se desfășoare pe parcursul mai multor luni.