Distrugerea barajului Nova Kahovka a dus la evacuări în masă în zona Herson, din Ucraina. Zeci de localități au fost inundate, iar mii de oameni au fugit din calea apelor cu tot ce au putut salva pe moment.
Oficialii au declarat că aproximativ 22.000 de persoane trăiesc în zonele cu risc de inundații din regiunea controlată de Rusia pe partea estică a râului, în timp ce 16.000 de persoane trăiesc în zona cea mai critică din teritoriul controlat de Ucraina, pe partea vestică, scrie euronews.com.
Autoritățile ucrainene au acuzat forțele rusești că au distrus intenționat barajul. De cealaltă parte, rușii neagă vreo implicare și acuză ucrainenii.
"Rușii au lovit barajul și nu s-au gândit la consecințe. Nu ar trebui să fie iertați", a spus Oleksandr Sokeryn, care a fugit împreună cu familia sa după ce casa lor a fost complet inundată.
Cel puțin 16.000 de persoane și-au pierdut deja casele
În primele ore ale dimineții, înainte de sosirea apelor, mulți locuitori au încercat să reziste. Dar, pe măsură ce nivelul apei a crescut pe străzi, ajungând aproape până la etajul al doilea al clădirilor, echipele gărzii naționale și echipele de urgență s-au împrăștiat pentru a recupera oamenii care au rămas blocați.
Organizația Națiunilor Unite a declarat că cel puțin 16.000 de persoane și-au pierdut deja casele și că se fac eforturi pentru a le oferi apă potabilă, bani și sprijin celor afectați. Evacuările de pe malul ucrainean al râului, controlat de Ucraina, transportau oamenii către orașe precum Nicolaev și Odesa, în vest.
"În timp ce orașele și satele din aval de râul Nipru se scufundă sub ape, costul uman și de mediu al distrugerii barajului Kahovka este un dezastru umanitar uriaș - iar comunitatea internațională trebuie să se unească pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției", a declarat directorul regional al Amnesty International pentru Europa de Est, Marie Struthers.
Au fost distruse culturi agricole și ferme. Cea mai mare parte din terenurile agricole din sudul Ucrainei sunt în pericol de deșertificare. Estimările au fost făcute de ministerul ucrainean al Agriculturii, care a constat că majoritatea sistemelor de irigare din zonă au rămas fără sursă de apă.
În timp ce în amonte oficialii ucraineni monitorizează debitul apei necesare sistemelor de răcire de la centrala nucleară din Zaporojie, în aval distrugerile sunt resimțite la zeci de kilometri distanță de baraj. Experții spun că regiunea va fi puternic afectată. Va fi nevoie de operațiuni extinse de curățare și decontaminare a terenurilor agricole și a cursurilor de apă.
Barajul Kahovka, care alimenta cu apă părți din sudul Ucrainei, era unul dintre ultimele puncte de trecere rămase intacte peste râul Nipru, actuala linie de demarcație între zona controlată de forțele ucrainene și cea controltă de forțele rusești.